У Вінниці говорили про електронну демократію
15:33 27.05.2019
252

27 травня  відбулася прес-конференція Хмільницької районної громадської організації «ПРАВО» щодо реалізації проекту «Електронна демократія: інформуємо, навчаємо, аналізуємо»

На питання нечисленних журналістів відповідали голова Хмільницької районної громадської організації "Право" та керівник проекту Віталій Дорох та координатор проекту Олена Черній.

Голова ГО "Право" почав з того, що, на жаль, у Вінницькій області зараз не найкраща ситуація з розвитком електронної демократії. У місті Вінниця проблем з електронними петиціями немає, а в районних центрах цей процес в зародку. Серед основних чинників подібного становища можна назвати: недосконалість нормативно-правової бази, низьку поінформованість населення, відсутність у посадовців на місцях необхідний вмінь і навичок для запровадження інструментів електронної демократії.

В деяких статутах  містких рад взагалі не передбачено подачу електронних петицій.

Віталій Дорох зазначив, що у ході реалізації проекту буде розроблено методичні рекомендації органам влади щодо подання електронних петицій, організовуватимуться електронні консультації з громадськістю, роботи з електронними зверненнями тощо. Поширюватимуться через громадські ради при РДА  інформаційні буклети, також передбачено 2 одноденних тренінги для активістів та представників ЗМІ.

Якщо є проблема - треба реагувати, а електронна петиція спрощує життя ініціатору звернення.  Знову ж представники ГО консультуватимуть  чиновників різного рівня, як виробити критерії, щоб ці звернення не стали "спамом''  і одночасно гарантувати мешканцям реалізацію права бути почутими органами влади.

Читайте також