Вінницькі мури реставруватимуть: протиаварійні роботи коштуватимуть бюджету більше чотирьох мільйонів гривень
20:17 01.12.2016
256

Депутатка Вінницької обласної Ради, голова постійної комісії з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту та туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко зазначила, що відновлення пам’ятки архітектури – це збереження частини історії Вінниччини.

- Сьогодні ми вчергове підняли питання відновлення вінницьких мурів, - сказала Людмила Станіславенко. – Найголовніше, що депутати вінницької облради, представники профільних департаментів та члени міської влади однозначно погоджуються, що початок ремонтних робіт потрібно провести невідкладно. Ми почули, що відповідна документація вже готова. Впевнена, що разом нам вдасться відновити унікальну не лише для України, а й всього світу історичну пам’ятку.

За словами депутата Вінницької обласної Ради Володимира Барцося, на його ім’я надійшов лист від мешканців міста, істориків  та краєзнавців зі зверненням, в якому йде мова про збереження архітектурної пам’ятки, яка руйнується.

- Громадськість, історики та краєзнавці не перший рік привертають увагу до питання збереження пам’ятки архітектури та містобудування національного значення «Башта та мур», комплексу «Домініканського монастиря» в місті Вінниця, - сказав Володимир Барцось. – Міська та обласна влада разом намагались вирішити дану проблему, проте нині ми не бачимо належного результату.

Представник Вінницького історичного товариства Олександр Федоришин наголосив на необхідності відновлення та посилення робочої групи, яка працюватиме над плануванням та розвитком пам’ятки архітектури.

- В грудні минулого року була створена група, яка повинна була працювати над програмою розвитку даного комплексу, - сказав історик. - Проте за рік жодного засідання групи, яка мала б обговорювати розвиток даного комплексу не відбулось. Я мушу констатувати через процеси з налагодження юридичних питань між областю, містом та релігійною громадою ми щороку втрачаємо шанс на порятунок даної пам’ятки. Ні у 2015 ні у 2016 роках Вінницьке історичне товариство не змогло подати грант на збереження цієї культурної пам’ятки до посольство США. Хочу зазначити, що фінансування даного гранту складає 500 тисяч доларів. Час грає не на нашу користь, тому дуже хотілось би перейти від слів до дій.

За словами історика пам’ятка архітектури унікальна, адже  аналогів подібних фортифікаційних споруд в Україні немає.

Заступник директора Департаменту будівництва, містобудування та архітектури – головний архітектор області Леонід Гужва зауважив, що на проведення ремонтних робіт незабаром виділять близько п’яти мільйонів гривень. 

- Тиждень тому ми отримали документацію, яка пройшла державну експертизу, - розповів Леонід Гужва. – Даним проектом передбачено 4 мільйони 115 тисяч гривень на проведення першочергових заходів. Ми вже затвердили усю необхідну документацію та підготували лист на голову облдержадміністрації з проханням виділити кошти. 

Директор Вінницької філії державного підприємства «Державний науково-дослідний та проектно-вишукувального інституту «НДІ-проектореконструкції» Наталія Котощук зазначила, що проектна документація виконувалась не за бюджетні кошти.

- Фінансування на проведення проектно-кошторисної документації відбувалось релігійною громадою, - сказала Наталія Котощук. – Її довелось переробити через не зовсім коректно прийняті рішення, тому громада, для збереження пам’ятки, прийняла рішення замовити ще один варіант протиаварійних робіт, який і було погоджено.

У четвер, 1 грудня, на засіданні постійної комісії з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту та туризму, духовності та історичної спадщини було прийнято рішення звернутися до голови облдержадміністрації, вінницького міського голови з відповідним листом про підготовку проекту рішення, щодо здійснення невідкладних протиаварійних та консерваційних робіт на умовах співфінансування. Також було обговорено питання, щодо передачі усього комплексу на баланс краєзнавчого музею та проведення музеєфікації місця археологічних досліджень, проведених на території пам'ятки у 2013-2015 роках.

 

Читайте також