Всеукраїнська акція «Законопроект 3587 - силові розгони мирних зібрань» пройде у Вінниці
04:51 07.10.2016
252

Органiзатори акцiї зазначають, що перформанс проходитиме одночасно у 16 мiстах України. На думку iнiцiаторiв проведення заходу, одна з небезпек прийняття законопроекту - це узаконення силових розгонiв мiтингувальникiв.

За словами координатора проекту у мiстi Вiнницi Марини Тужанської у разi прийняття даного проекту можливiсть проведення мирних акцiй значно зменшиться. Активiстка наголосила, що захiд, який проходитиме у Вiнницi, носитиме мирний характер та не має полiтичної складової.

- Iнiцiатором проведення Всеукраїнської акцiї «Законопроект 3587 - силовi розгони мирних зiбрань» виступила одна з найбiльших молодiжних громадських органiзацiй в Українi «Фундацiя регiональних iнiцiатив», - розповiла координатор проекту. – Ми отримали iнформацiю, що незабаром в першому читаннi можуть прийняти законопроект №3587. На нашу думку його ухвала зменшить можливiсть проведення громадських зiбрань. В законопроектi є багато пунктiв, якi нас не влаштовують. Наприклад, якщо на мiтингу буде хоча б один провокатор, навiть мнимий, акцiю можуть припинити, як таку що «втратила мирний характер» i у разi невиконання вимоги розiйтись правоохоронцi можуть затримувати та розганяти навiть мирних протестувальникiв. Наступний пункт  – це узаконення 48-годинного «дедлайну» для повiдомлення про зiбрання. Отже, якщо активiсти захочуть провести акцiю пiсля певної подiї, про яку вони не знали – цього зробити буде не можна. Також за цей час суд може винести постанову, якою забороняє проведення акцiї. Це лише декiлька аспектiв, якi нас не влаштовують.

Марина Тужанська розповiла, що у суботу на Майданi Незалежностi пройде перфоманс до якого долучаться близько 20-ти активiстiв з «ФРI» та спiвдружних громадських органiзацiй. Також вiнничани зможуть зробити фото з плакатами, на яких йтиметься, що людей не влаштовує даний законопроект.

Читайте також