Реабілітація наркозалежних: Не всі люди наркомани, але всі наркомани — люди
15:42 31.05.2019

«Не всі люди наркомани, але всі наркомани — люди».

Під таким гаслом працює вінницький осередок Міжнародної Антинаркотичної Асоціації, яку представляв її керівник Олександр Волошин, що разом з лікарем-наркологом Павлом Слободянюком, представниками правоохоронних органів Михайлом Порохницьким, Віталієм Стаховим, Віталієм Серветником, начальником відділу молодіжної політики Анастасією Гейдей та депутаткою обласної ради, керівником благодійного фонду Людмилою Станіславенко, яка виступила ініціаторкою проведення заходу.

На засіданні круглого столу, що відбулося 30 травня і обговорили питанням боротьби з нарко- та алкозалежністю.

Лікар нарколог, окресливши проблему, зазначив, що долаючи її, нам варто передовсім зосередитися на профілактиці, що в подальшому дозволить уникнути масштабніших проблем.

Олександр Волошин розповів про діяльність Асоціації загалом та Реабілітаційного центру зокрема, підкресливши, що він і його команда робить все можливе і неможливе, аби інтегрувати наркозалежних назад в суспільство, і йому прикро, що іноді правоохоронні органи не лише не сприяють діяльності таких центрів, а навіть перешкоджають, організовуючи обшуки, заарештовуючи майно.

Представник поліції Віталій Стахов тут же відреагував на зауваження, зазначивши, що у Вінницькій області така співпраця налагоджена, а в тих випадках, про які згадано вище, особи утримувалися в реабілітаційних закладах примусово, а в Україні передбачено винятково добровільне лікування від залежності, якщо інакше не вирішив суду.

Згадав він і проблеми пов’язані з так званими «трафаретниками» та темпами виробництва все нових і нових наркотичних речовин, а також навів свіжу статистику:

  • 2017 рік за збут було затримано 5 осіб;
  • 2018 — 8
  • за 4 місяці 2019 таких осіб вже 23, з них 6 заарештовано, а 9 під домашнім арештом.

Михайло Порохницький, доповнивши свого колегу, зауважив, що в нашому регіоні, якщо і вчиняються обшуки в центрах подібного спрямування, то на це обов’язково є судове рішення і всі докази відповідно документуються.

Віталій Серветник, включившись до розмови, зазначив, що вітчизняне законодавство досить суворе стосовно осіб, які займаються реалізацією наркотичних речовин, інша справа, що на його думку варто врегулювати питання санкцій щодо тих осіб, які зберігають наркотичні речовини нібито без мети подальшого збуту.

Підводячи підсумки зустрічі Людмила Станіславенко звернулась з проханням до громадськості не бути байдужими, починаючи з малого — зафарбовувати контакти наркоторговців, що з’являються на будинках чи парканах. А до учасників зібрання звернулася з проханням внести ініціативи щодо певних змін законодавства, акцентувати увагу на профілактиці та зміні профільних програм.

Крім того, під час круглого столу присутні змогли переглянути проморолик, присвячений діяльності Міжнародної Антинаркотичної Асоціації.

Читайте також