Інклюзія на Вінниччині: в області запустять пілотний проект з раннього втручання
14:22 02.07.2019
254

Сьогодні, 2 липня, в приміщенні ОДА відбулося засідання регіональної консультативної ради з реалізації у Вінницькій області у 2019 – 2021 роках пілотного проекту «Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров'я та життя».

Розпочав засідання заступник голови обласної державної адміністрації, голова Консультативної ради з питань раннього втручання Ігор Івасюк, який акцентував увагу на перевагах того, що Вінниччина змогла взяти участь в цьому пілотному проекті.

Продовжуючи тему, директор департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Наталія Заболотна зосередила увагу присутніх на створенні та розбудові системи послуг раннього втручання у нашій області. Адже в регіоні проживає 32 тисячі дітей з обмеженими можливостями, тобто (11%) від загальної кількості.

Крім представників органів влади, дотичних до формування політики раннього втручання, у проекті беруть участь 16 громадських організацій. Тому що послуги не придумуються в кабінетах, а ініціюються тими, хто має в них потребу.

Ці послуги надаватимуться дітям від 0 до 4 років, які мають як встановлені ознаки порушень розвитку, так і ризики їх виникнення.

  • 1 долар вкладений в дитину на в період раннього розвитку, в подальшому принесе 17, - розповіла регіональний представник Всеукраїнського форуму «Батьки за раннє втручання» у Вінницькій області та Асоціації захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» Світлана Демко.

Розповідаючи про партнерство в адвокації раннього втручання і ролі в ньому батьків, вона зізналася, що якби така програма була впроваджена свого часу, то життя її власної дитини мало б зовсім іншу якість.

У рамках цього пілотного проекту 5 кращих громад Вінниччини у складі 98 представників ОТГ проходили навчання в Запорізькій області щодо впровадження послуги раннього втручання.

У Британії ця система функціонує 54 роки, а ми лише робимо перші кроки, але зарубіжні партнери відзначають зрушення, які відбулися у сфері інклюзії в нашому регіоні. Підтвердженням цьому став відеоролик, в якому представниці Британської громадської організації Health Prom, менеджерки програми «Батьки за раннє втручання в Україні» привітали присутніх зі стартом такого важливого проекту.

На практичних аспектах провадження послуги на місцевому рівні в Маріуполі розповіла регіональний представник Всеукраїнського форуму «Батьки за раннє втручання» Олена Кравченко. Вона наголосила на тому, що медична модель має співіснувати з соціальною.

Зокрема, маріупольці почали з того, що вивчили потребу на рівні громади в соціальних послугах. На сьогодні у місті є вже два кабінети раннього втручання на базі вже існуючих центрів реабілітації. Підбиваючи підсумки, учасники засідання проголосували за створення робочої групи з розробки механізмів міжвідомчої взаємодії щодо реалізації проекту.

Читайте також