На Вiнниччинi та Львiвщинi викрили канал з продажу фейкових сертифiкатiв
21:01 13.12.2021
257

Правоохоронцi викрили новi мережi iз виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифiкатiв на Львiвщинi та Вiнниччинi, про це повiдомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що на Львiвщинi фальшуванням Covid-сертифiкатiв займалася цiла амбулаторiя. За даними прокуратури, медперсонал однiєї iз мiських клiнiчних лiкарень Львова органiзував схему продажу пiдроблених сертифiкатiв вiд COVID-19, пiдшукуючи «клiєнтiв» серед своїх знайомих.

В подальшому медпрацiвниця, фактично не проводячи щеплення, вносила до електронної медичної системи «Helsi» недостовiрнi вiдомостi про проходження вакцинацiї.

Пiсля внесення даних в систему «Helsi» COVID-сертифiкат автоматично формувався в мобiльному застосунку «Дiя», а паперовий сертифiкат можна було забрати у заздалегiдь узгодженому мiсцi. Один фальсифiкований сертифiкат коштував вiд 2 000 до 4 000 грн.

Ще одна викрита мережа дiяла на Вiнниччинi. Її органiзували лiкарi сiмейної медицини мiсцевих комунальних закладiв охорони здоров’я. «Клiєнтiв» медики знаходили серед пацiєнтiв, якi не бажали вакцинуватися, а також через посередникiв.

Упродовж кiлькох мiсяцiв зловмисники виготовляли щодня до 5 фейкових сертифiкатiв. За виготовлення фальшивки та внесення неправдивих вiдомостей в електронну систему «eHealth» вони брали вiд 3,5 тисячi до 7,5 тисячi гривень.

Вказано, що наразi правопорушникам готується повiдомлення про пiдозру.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також