До дня незрячих у Вінниці провели конкурс серед читців шрифтом Брайля
16:30 13.11.2023
256

13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл для незрячих. Тому за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я саме ця дата відзначається як Міжнародний день незрячих. Він започаткований у багатьох країнах світу з метою привернення уваги суспільства до людей із порушенням зору, поширення інформації щодо них та їхніх прав.

Із нагоди Міжнародного дня незрячих у Вінниці провели конкурс серед читців випуклим шрифтом Брайля. Він пройшов 13 листопада на базі підприємства Українського товариства сліпих (УТОС). Його керівництво встановило призерам невеликі грошові призи, а решті учасників — заохочувальні.     

— Незрячим потрібно вміти читати літературу шрифтом Брайля. Щоб заохочувати це, ми й влаштовуємо такі змагання. До речі, у бібліотеці нашого підприємства є сотні книжок шрифтом Брайля, — прокоментував директор вінницького підприємства незрячих Костянтин Ільницький.

Журі конкурсу очолював голова обласної організації УТОС Віктор Зелінський, а ведучою була керівник художньої самодіяльності підприємства незрячих Наталя Слюсарчук.

— Ми останнім часом переважно користуємося озвученою літературою. Конкурс допомагає не забувати шрифт Брайля. Таким чином незрячі можуть, приміром, читати казочки своїм онукам та дітям, — сказала вона.

За перемогу боролися вісім учасникам. Оцінювалися виразність читання, врахування розділових знаків, швидкість тощо.  В підсумку переможницею стала тренерка із шахів і шашок Наталя Філюк. Призерами — Інна Черната, Олександра Лозбень і Раїса Воловик.        

— Вдруге взяла участь в такому конкурсі за останні роки, і тепер вдалося перемогти. Вдома часто читаю книжки для незрячих. Полюбляю художню і наукову літературу, інколи —  детектив і фантастику. Вважаю, що кожен із людей з порушеннями зору має знати шрифт Брайля. Аудіокниги та диктофон не є його повною заміною. Бо інколи ламається телефон, і треба на папері щось записати, — розповіла Наталя Філюк.        

Джерело та фото: пресцентр Вінницької обласної організації УТОС

Автор: Анна Макарчук
Читайте також