На Вінничині ув'язнені організували схему грабування клієнтів онлайн-магазинів, - СБУ
13:32 23.11.2021
266

У Вінницькій області ув'язнені організували схему пограбування клієнтів онлайн-магазинів. Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Співробітники СБУ заблокували масштабну шахрайську схему, створену в’язнями Вінницької колонії. Через «колег на свободі» вони виманювали гроші у клієнтів українських онлайн-магазинів. Щомісячний обіг нелегального бізнесу становив понад 100 тис. грн. Як вдалося встановити спецслужбі, шахрайство відбувалося за рахунок фейкових сайтів відомих торговельних платформ, онлайн продажів та оголошень, - йдеться в повідомленні.

Зловмисники представлялися співробітниками торгової платформи та пропонували заповнити реєстраційну форму для здійснення відправки нібито придбаного товару. Після цього давали посилання на спеціально створений фішинговий ресурс, який візуально ідентичний оригінальному сайту оголошень, та отримували доступ до реквізитів платіжних інструментів. Вкрадені гроші шахраї надсилали на підготовлені банківські картки чи гаманці небанківських платіжних систем та використовували для утримання кримінальних кіл.

За даними правоохоронців, до шахрайської групи входило до 10 учасників, серед яких засуджені за тяжкі злочини. Їхній нелегальний бізнес проіснував понад 3 місяці, ошукано багато людей з різних регіонів України.

Під час обшуків у в'язниці правоохоронці знайшли чорну бухгалтерію з картковими рахунками та засоби зв'язку.

Наразі у межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності осіб, причетних до протиправної схеми. Планується повідомлення про підозри її активним учасникам.

Заходи із викриття оборудки проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно зі слідчими Нацполіції та оперативним відділом ДУ «Вінницька установа виконання покарань №1» за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.

 

 

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також