Музей Вінниці поповнився книгою інженера, за проєктом якого збудували Сабарівську ГЕС
14:06 28.03.2024
277

Музей Вінниці отримав цінний артефакт  - дослідження про  річку Південний Буг. Книга, видана у нашому місті в 1928 році, була написана україським  архітектором, інженером шляхів сполучення, краєзнавцем  Олександром Бірулею.  

Нещодавно наші фонди поповнились цінним артефактом – книгою «Ріка Бог та її сточище», написаною інженером та дослідником Олександром Бірулею, - повідомляють музейники.

Зазначимо, що науковець народився у невеличкому місті Новоалександрівськ у Литві, помер у Харкові. На Поділлі провів кілька років,  у 1925–1931 роках, як інженер, керував шляховим будівництвом на Східному Поділлі.

Та енергії цього непересічного чоовіка вистачало й на  педагогічну роботу. Він викладав у Вінницькому учительському інституті та технікумах міста.

Також пан Олександр досліджував наш край, займався вивченням історії забудови Вінниці, геології та гідрології Поділля. Створив в обласному центрі науково-дослідницьку станцію. Започаткував роботи з вивчення та використання в дослідному і виробничому відношенні місцевих матеріалів і нових конструкцій дорожніх покриттів.

Брав участь у проєктуванні об'єктів промислового призначення. Серед його найбільш відомих реалізованих проєктів - гідроелектростанція у передмісті Вінниці - Сабарові.

 

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також