У Вінниці відзначили Всесвітній День Української Хустки (ФОТО)
19:04 07.12.2023
440

П’ятий рік поспіль 7 грудня жінки з усього світу дістають Хустину, аби долучитися до відзначення Всесвітнього Дня Української Хустки (ДУХ). Традиційно урочистості з нагоди Свята пройшли в місті де воно народилося – Вінниці.

Засновниця та ідейна натхненниця дійства Людмила Станіславенко зауважила, що в умовах повномасштабного вторгнення ДУХ набув нового сакрального значення. Тож два роки поспіль під час хусткового фото-марафона організатори збирають не лише світлини, а й кошти для жінок, які несуть службу в лавах ЗСУ.

П'ятий - ювілейний став роком єднання! «Обійми Хусткою». Саме такий меседж запускаємо ми в простір. Це про любов, це про підтримку жінки-жінкою! Це про повагу та розуміння! Це сила жіночого кола! Кожна жінка яка огортає подругу в обіймах хусткою вкладає в ті обійми свою любов, адже кожна жінка коли чоловік йде на війну потребує внутрішньої опори! Цьогоріч наша хустка має стати символом підтримки для кожної жінки, - розповідає Людмила Станіславенко.

Незмінна ведуча свята Любов Завальнюк наголосила, що День Української Хустки став важливою подією планетарного масштабу.

Кожного року Хустка набуває нового сенсу для жінки. Перший рік зачепив тему традицій, другий тему материнства та жіночності, третій став роком родинних історій, четвертий - роком незламності, адже тоді Хустку передавали на фронт захисницям та захисникам, - говорить Любов Завальнюк.

Організатори підготували для гостей насичену програму. Розпочалось дійство з гімну Всесвітнього Дня Української Хустки у виконанні вінничанки Віри Майбороди. Також гості могли насолодитися виступами фольклорного гурту «Мокоша», аматорських ансамблів «Веселка» й «Чарівниці», гурту «Рута-м'ята» та Оксани Кулик.

Цього вечора майстрині етно-майстерні «Коло» провели майстер-клас із зав’язування Хустки. А дизайнерки мукачівського бренду «Марципанка» представили колекцію авторських хусток «Незламна Україна». Колекція створена у колобарації з проектом День Української Хустки складається із Хусток-оберегів, Хусток-екскурсій на яких зображені архітектурні знакові споруди міст, видатні постаті, пам'ятники, квіти і рослини регіонів нашої країни.

Нагадаємо, вперше Всесвітній День Української хустки відзначили у 2019 році. Тоді захід підтримали мільйони етнічних українок і жінки з 20-ти країн світу. Серед них Греція, Кенія, США, Польща Італія, Канада, Іспанія, Казахстан, Йорданія, Латвія, Індія, Португалія, Чехія, ОАЄ, Ізраїль, Туреччина, Фінляндія.

У 2020 започаткований у Вінниці флеш-моб, присвячений Всесвітньому Дню Української Хустки, встановив новий національний рекорд — «Міжнародний флешмоб впродовж доби. Найбільша кількість жінок в українських Хустках». За 24 години до акції долучилось більше трьох тисяч жінок з України та 13-ти країн світу.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також
У Вінниці зaгорілaсь вaнтaжівкa
Регіони
Сьогодні, 12:09
У Вінниці зaгорілaсь вaнтaжівкa