У Вінниці розкажуть, як містяни допомогли розпаду «імперії зла»
12:05 13.12.2023
277

У Вінниці в музеї міста відбудеться відкриття виставки «Вінниця. Україна. Незалежність».  Експозиція охоплює історичний період з другої половині 80-х років минулого століття до перших днів Незалежності України.

По це повідомляють офіційні джерела.

1980-ті роки це період, спершу глибокої кризи в СРСР, а згодом і подальшого розпаду «імперії зла». Втім, цей розпад не відбувся сам по собі. Та й за словосполученням «відновлення Незалежності» ховається багато складних політичних та суспільних процесів, як загальнонаціонального, так і місцевого рівня. Власне цьому і присвячена наша виставка, -   розповідає заступник директора Музею Вінниці з наукової роботи Сергій Гула.

В експозиції відображені такі віхи історії, як гласність, антиалкогольна кампанія, мітинги та спроби їх заборонити, політичні голодування, перші альтернативні вибори ще до Верховної Ради УРСР та перші вибори Президента України, підняття українського прапора та демонтаж пам’ятника Леніну.

Відкриття відбудеться 14 грудня о 14:00. Вхід вільний.

Зазначимо, що виставковий проєкт «Вінниця. Україна. Незалежність» вдалося втілити в межах конкурсу грантів «Сила в ресурсі», що реалізується Фондом громади «Подільська громада» за фінансової підтримки GFCF – «The Global Fund for Community Foundations».

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також