Нестандартний шаховий поєдинок: незрячі вінничани змагалися із дитячою командою
16:02 22.11.2021
273

У Вінниці вперше відбувся незвичний шаховий матч, присвячений Міжнародному дню незрячих. Дитяча команда позмагалася проти збірної спортсменів із вадами зору. Співорганізаторами поєдинку виступили обласна організація Українського товариства сліпих (УТОС), місцевий осередок спортивної федерації незрячих України і меценат Олександр Козаченко.

Грали «стінка на стінку» на восьми шахівницях. В юнацькому колективі виступали віце-чемпіон України зі швидких шахів серед наймолодших Юрій Перепелиця, чемпіон області серед студентів коледжів Богдан Станіславський та інші кваліфіковані  гравці. Дітям вдалося здобути впевнену перемогу в матчі.

Найкращий результат у складі спортивної федерації незрячих показала керівник шахового клубу Вінницького УТОС Наталія Філюк. Вона звела внічию обидві свої партії. Втім, й інші учасники не були засмучені результатами. Вони отримали задоволення від спілкування і спортивного спарингу із юними розрядниками.

В матчі грав 50-річний відомий незрячий музикант і композитор, учасник фестивалю. «Червона рута» Олександр Войтко.

— Проти тренованих дітей зі спортивними розрядами боротися було дуже непросто. Цікаво було дізнатися, як вони мислять, поводять себе і наскільки є комунікабельними, —  розповів він. – Особливо сподобався Юра Перепелиця. Він дуже швидко думає і приймає рішення за шахівницею. Практично кожен хід Юрчика – із претензіями «на капость»!      

У шахи Олександр Войтко грає з дитинства, хоча ніколи ними серйозно не займався.

— Для мене це гарний відпочинок після роботи. Останнім часом нерідко приходжу до нашого шахового клубу. Я є тотально незрячим. Але, якщо постійно грати, починаєш краще запам’ятовувати позицію і прораховувати варіанти, —  додав спортсмен.

На урочистому закритті директор Вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький розповів про особливості побуту і робочого процесу незрячих, а Олександр Войтко виконав на гітарі пару своїх гарних композицій. Учасники матчу отримали Кубки, медалі, грамоти і солодкі призи від організаторів.

— На базі нашого УТОС діє шахово-шашковий клуб. Тренування під керівництвом Наталії Філюк відбувається по будням щодня. Їх відвідують слабозорі вінничани та їхні діти, — розповів Костянтин Ільніцький.   

 

Пресслужба Вінницької обласної організації УТОС

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також