Цьогоріч у Вінниці розпочнеться реставрація пам’ятки архітектури – Будинку Длуголенцького
13:31 24.01.2022
296

У Вінниці цьогоріч розпочнеться реставрація унікальної будівлі - Будинку Длуголенцького. Це пам’ятка архітектури початку XX століття. Зараз тут розташована дитяча художня школа. В Будинку планують відреставрувати фасад та дах, оновити архітектурні деталі та провести внутрішні роботи. Також у рамках комплексного рішення впорядкують прилеглу територію з відновленням декоративної огорожі. Про це повідомляє Вінницька міська Рада.

Основа будинку була зведена ще наприкінці позаминулого століття. А у 1909 році добудували фасадну та дворову частини – з характерною асиметрією і неповторністю ліній. Одне з вікон нагадує корму корабля, а паркан був виконаний у вигляді набігаючої хвилі. Мабуть, через це будинок і «обріс» легендами на морську тематику, і навіть прижилась назва «особняк капітана Длуголенцького».

Насправді, зазначають історики, власник будинку Любомир Длуголенцький ніколи не був капітаном. Адвокат за фахом, він кілька разів обирався гласним (депутатом) міської думи, очолював банківську філію. А впродовж 1918-1919 рр. представляв Нідерландське консульство у Вінниці. Саме у цій садибі і розміщувалась дипломатична установа. Після захоплення Вінниці більшовиками, тут у 1920–1924 роках вже містився штаб корпусу Червоного козацтва. А художня школа «оселилась» у приміщенні з 1966 року.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також