Поліція викрила підпільний цех у Вінниці: 40 тисяч пачок цигарок на день і мільйонні збитки бюджету
10:00 02.09.2024
363

В рамках масштабної операції з детінізації виробників підакцизних товарів поліцейські припинили діяльність підпільного цеху з виробництва контрафактних цигарок у Вінниці. У підпільному цеху, який був обладнаний у орендованому ангарі, зловмисники щодня виготовляли до 40 тисяч пачок сигарет, що завдавало державному бюджету збитків у розмірі 6 мільйонів гривень щомісяця. Про це йдеться в повідомленні пресслужби ГУНП у Вінницькій області.

Як діяли підпільники?

Організаторами незаконного бізнесу виявилися четверо жителів Вінниці. Щоб не привертати увагу, вони орендували ангар у промисловій зоні міста, де встановили промислову лінію з виробництва цигарок. Для виготовлення контрафактної продукції вони залучили сімох осіб з Вінницької та Житомирської областей, які працювали на лінії виробництва.

Готову продукцію ділки розповсюджували по кількох регіонах України, використовуючи спеціально облаштовані для перевезення вантажні автомобілі. У ході слідчих дій було встановлено місцезнаходження підпільного цеху, склади для зберігання та шляхи реалізації цигарок.

Масштабні обшуки і вилучення

28 серпня оперативники управління стратегічних розслідувань Нацполіції спільно з детективами Бюро економічної безпеки провели 11 обшуків у Вінниці. У підпільному цеху було вилучено понад 3,1 тонни тютюну, 51 680 пачок контрафактних сигарет торговельних марок «Прима», «Astru» та «Ritm», а також обладнання для виробництва, пакувальні матеріали, мобільні телефони та «чорнові» записи. Загальна вартість вилученого становить близько 7 мільйонів гривень.

Наслідки для організаторів

Наразі триває досудове розслідування під керівництвом Львівської обласної прокуратури за статтями Кримінального кодексу України, що передбачають відповідальність за незаконне виготовлення та збут підакцизних товарів, а також виготовлення та використання марок акцизного податку з метою збуту. Поліція продовжує встановлювати повне коло осіб, причетних до цього злочину, для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також