Позиція вінницького осередку політичної партії «УДАР Віталія Кличка» щодо вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів
12:50 07.11.2023
273

Ідея центральної влади щодо вилучення з місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, значно ослабить громади, позбавить їх можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, зруйнує головний принцип реформи децентралізації та при цьому не принесе жодної користі для Сил оборони України.

Очільник вінницького осередку політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Геннадій Ткачук зауважує, що владі не вдалося в «турборежимі» протягнути у другому читанні законопроект №10037, який позбавляє місцеві бюджети надходжень від т.з. «військового ПДФО». Зрив планів влади став можливим завдяки активному відстоюванню своєї позиції саме представниками місцевого самоврядування за підтримки військових. Вже на цьому тижні (6-10 листопада) в парламенті запланований розгляд законопроекту 10037 в повторному другому читанні, і якщо його приймуть. То результат цього буде надто сумний: ні грошей, ні допомоги. Бо ці кошти просто розчиняться в державному бюджеті. Якщо влада забере «військовий ПДФО» громади вже не зможуть допомагати військовим, як раніше.

Надходження з ПДФО є основою для фінансування базових потреб існування та розвитку громад. А перерозподіл надходження ПДФО з місцевих бюджетів до державного лише розмиє ці кошти та не матиме жодного позитивного ефекту для забезпечення захисників.

З перших днів широкомасштабного вторгнення росії саме завдяки дієвості та самодостатності місцевих громад у прифронтових регіонах місцева влада сприяла Силам оборони в організації ефективного спротиву ворогу, а в тилу опікувалися внутрішньо переміщеними громадянами. Тому вУкраїні слід зберегти унікальну систему оборони, яка виникла після 24.02.22. завдяки об’єднанню постачання військових підрозділів з центру та з понад тисячі громад одночасно. Саме завдяки місцевим бюджетам оперативно відновлювалася критична інфраструктура, ремонтувалося зруйноване житло, забезпечувалася робота медичної та соціальної сфер. Так на терміновий ремонт зруйнованих обстрілами інфраструктурних об’єктів наприклад містом Києвом було виділено 10,76 млрд, на забезпечення проживання внутрішньо переміщених осіб — 3,83 млрд грн.», – наголошує Геннадій Ткачук, голова вінницького осередку політичної партії «УДАР Віталія Кличка».

Зокрема, саме столиця вже а понад 6 млрд грн на допомогу військовим. Сам же мер міста, Віталій Кличко, виступив з ініціативою, яка дозволить значно збільшити допомогу армії з місцевих бюджетів. Зокрема, він запропонував законодавчо врегулювати можливість місцевої влади напряму виділяти гроші на потреби Збройних Сил України. Зараз за законом місцева влада може виділяти гроші виключно на військові частини, що зареєстровані на території громади та ініціював утворення Координаційної ради міських та селищних голів з Генштабом, Міністерством оборони для того, щоб допомога місцевої влади армії була максимально актуальною та корисною.

В програмі партії «УДАР Віталія Кличка» «Україна після Перемоги. Безпека. Справедливість. Розвиток» наголошується, що важливим є посилення фінансової спроможності місцевого самоврядування. Чим сильнішими будуть органи місцевого самоврядування, тим сильнішою буде держава. Необхідно зміцнити фінансову спроможність органів місцевого самоврядування, через зарахування 100% ПДФО до бюджетів місцевого самоврядування. І це стане вагомим чинником для швидкого повоєнного відновлення країни та подальшого зміцнення місцевого самоврядування.

Як компроміс місцева влада пропонує збереження «військового» ПДФО в місцевих бюджетах з обов’язковим встановленням вимоги про перерахунок 70% від нього на сили безпеки та оборони. Це дозволить військовим підрозділам й надалі отримувати забезпечення з місцевих бюджетів швидко та доступно. Також необхідно якнайшвидше ухвалити вже зареєстровані у ВР законопроекти №9559-д та 9560-1, які легалізують витрати громад на оборону та дозволять місцевій владі допомагати нашим військовим без загрози кримінальної відповідальності.

Уряд має розуміти, що позбавлення фінансової самодостатності місцевого самоврядування - це атака на стійкість нашої країни. Міцний тил, працююча економіка, медична, освітня, соціальна сфери - це запорука стійкості та важливий чинник нашої Перемоги. І саме це забезпечується на рівні громад,–підсумував Геннадій Ткачук.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також