Президент України призначив державні стипендії видатним культурним діячам у тому числі з Вінниччині
18:12 09.05.2024
258

9 травня Президент України видав Указ про надання державних стипендій видатним представникам сфери культури та мистецтва, як повідомлено на сайті президентського офісу.

У число отримувачів довічних державних стипендій увійшла письменниця з Вінниччини, Ніна Юхимівна Гнатюк, чия творчість заслужила високу оцінку відомого поета Павла Тичини. Він захоплювався її поезією, відзначаючи "велику людську жагу жити і творити на землі", віру в "невмирущість добрих справ" і пристрасть до "високих ідеалів".

Ніна Гнатюк почала писати ще у молоді роки, зібравши свої ранні твори в збірці "Пелюстка грому" у віці 19 років. Вона довгий час є членом спілки письменників, куди вступила більше п'ятдесяти років тому з посвідченням, підписаним Олесем Гончаром.

В одному зі своїх віршів Гнатюк оспівує прихильність до своїх коренів, символічно зображуючи зв'язок з природою і культурою своєї землі:

Як багато в серце хочу взяти, Притулити ніжно до душі І пісні, які співала мати, Й непохитні камені Буші. І клембівськіх рушників узори, Ті, що не линяють від століть. І тебе, досвітня житня зоре, І тебе, родючих яблунь віть. І подільські золоті граніти, Ті, з яких творився весь наш рід...

Ніна Гнатюк здобула освіту на філологічному факультеті Вінницького педагогічного інституту і є авторкою численних збірок поезій та вибраних статей.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також