Скасувати Постанову №953: головна проблема була піднята на громадських слуханнях вінницькими волонтерами «Українська команда»
20:03 23.11.2023
273

22 листопада 2023 року вінницькі активісти "Українська команда" провели громадські слухання стосовно скасування Постанови №953, яка ставить під загрозу весь волонтерський рух.

Уряд хоче впровадити новий порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, при цьому навіть не задумуючись, що впроваджуючи автоматизовну систему гуманітарної допомоги іноземних донорів та електронний звіт вантажу від кінцевого отримувача допомоги фактично ставить під загрозу існування волонтерського руху.

«З введенням в дію цієї Постанови Іноземний донор змушений буде має надати точний та деталізований перелік гуманітарного вантажу, який потрібно внести в новозапроваджену електрону систему. Наш уряд видно просто не розуміє, що зачасту гуманітарна допомога донорів формується з тисячі приватних пожертв громадян інших країн. Ви уявляєте картину, що хтось буде описувати детальний перелік донорської допомоги? Я – ні. Буде позиція: «беріть або відмовляйтесь». І саме «завдяки» цій Постанові відмова буде найчастішою відповіддю!», - наголошує волонтер та громадський діяч Владислав Головащенко.

Тому з 1 грудня існує потенційна загроза в Україні паралізованості роботи волонтерських організацій, які надають гуманітарну допомогу ЗСУ та постраждалим у війні українцям.

«Лише для прикладу: як урядовці уявляють можливість отримати звіт від військових “на нулі” з окопів чи від мешканців прифронтових міст, які щодня перебувають під ворожими обстрілами? Навіть більше, поки будуть формувати звіти на кожному етапі доставки вантажу, вже можливо і не буде кому його доставляти», - зазначає волонтер Олексій Вронський

“20 кіл пекла” – саме так охрестили волонтери "Українська команда" Вінниччини порядок з 20 пунктів, виконати які пропонує уряд, щоб гуманітарна допомога дісталася до того, хто її потребує.

«Віримо, що волонтери всієї України, об’єднавшись, зможуть відстояти свою позицію скасувати постанову №953 та новий порядок реєстрації гуманітарних вантажів. Не заперечуємо, що потрібно покращувати облік гуманітарних вантажів, але влада має спершу запитати думку у волонтерів, а не спускати чергове рішення згори», - підсумувала Юлія Дьомкіна, координаторка волонтерського штабу «Українська команда» Вінниччини.

Video file
Автор: Павло Петрушко
Читайте також