На Вінниччині системно працюють над реабілітацією репресованих за радянських часів
10:46 22.12.2023
260

У Вінниці відбулося засідання обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації.   На останньому у цьому році засіданні члени  комісії розглянули 100 заяв та відповідних пакетів документів до них. Загалом протягом року було опрацьовано 419 заяв.

Про це повідомляють в ОВА.

За словами  заступниці директорки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації Єлизавети Добровольської незважаючи на сьогоднішні виклики, в регіоні робилять все можливе задля відновлення історичної справедливості.

Члени обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації розглянули 100 заяв та відповідний пакет документів до них, поданих представником Українського інституту національної пам’яті Валерієм Лацибою про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій.

Опрацювавши пакет документів, робоча група комісії перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що всі 100 осіб було репресовано позасудовими органами, тому відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» такі особи можуть отримати статус реабілітованих. За результатами обговорення та наступного голосування найближчим часом будуть підготовлені відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної зі справ про надання статусу реабілітованої особи. Справи передадуть до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.

Окрім того, члени обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації розглянули дві заяви про визнання осіб борцями за незалежність України у ХХ столітті. За результатами обговорення заявників повідомлять про те, що комісія потребує часу на уточнення механізму визнання осіб борцями за незалежність України у ХХ столітті та наразі не має таких повноважень.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також