На Вінниччині виявили порушення у центрі надання соціальних послуг
17:21 05.09.2024
553

Головний спеціаліст Відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ігор Олійник спільно з регіональними координаторами взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Вінницькій області Наталею Гурковською здійснили відвідування Відділення надання соціальних послуг стаціонарного догляду в умовах цілодобового проживання Центру надання соціальних послуг Тиврівської селищної ради  на Вінниччині.

Про це інформує представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Вінницькій області.

«Відділення розташоване в двохповерховій будівлі, вхід до якої не має безбар’єрної доступності, а також усі житлові кімнати знаходяться на другому поверсі, у зв’язку з чим, відсутня можливість у ліжкових підопічних перебувати на свіжому повітрі без сторонньої допомоги; в усіх кімнатах наявні міжкімнатні пороги; відсутність тактильних табличок, поручнів, що створює неналежне середовище для перебування маломобільних підопічних у закладі.

Проектна потужність Закладу розрахована на проживання 30 підопічних, на дату проведення візиту у закладі перебувало 30 осіб, з них: 10 мешканців із числа внутрішньо переміщених осіб, 11 осіб з інвалідністю.

В ході відвідування були виявлені порушення прав підопічних  на безпечні умови перебування а саме: відсутнє найпростіше укриття, внаслідок чого підопічні та персонал Відділення при сигналі «повітряна тривога» залишаються в небезпеці», - йдеться у повідомленні.

Спеціалісти також зазначили, що у житлових кімнатах підопічних наявні кнопки виклику медичного персоналу, які фактично не функціонують.

Однак комісією було виявлено ряд порушень: 

  • Моніторами виявлено зберігання медичних препаратів з порушенням відповідних правил, окрім цього наявні лікарські препарати, термін придатності, яких сплив.
  • Підопічні отримують 4-х разове харчування, однак монітори виявили ряд недоліків санітарно-гігієнічних вимог в організації  харчування, зокрема: порушено правила товарного сусідства, в морозильних камерах наявні продукти харчування, термін який неможливо встановити.
  • Під час НПМ відвідування встановлено неналежні умови проживання підопічних: зношене та місцями пошкоджене покриття підлоги та декоративне покриття стін; недостатня освітленість деяких житлових кімнат; непрацюючі розетки; деякі двері в житлових кімнатах не обладнанні дверними ручками, в одній із кімнат металопластикове вікно знаходиться в аварійному стані, зі слів мешканців уже більше тижня.
  • Окрім того, встановлено порушення прав підопічних на отримання інформації:, відсутні інформаційні стенди з актуальною інформацією про права підопічних, відсутні телефони і адреси посадових осіб, до яких підопічні можуть звернутися у разі порушення їхніх прав, при вході в Заклад розташована вивіска із застарілою назвою Відділення та містить не актуальну інформацію.

«За результатами відвідування будуть скеровані відповідні листи та рекомендації щодо усунення виявлених порушень та недопущення їх у подальшій діяльності Закладу», - додали в представництві Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також