На Вінниччині згадали про винахідника підводного човна, з «гайсниським корінням»
12:06 09.04.2024
307

Експерт з розвитку територій, радник голови обласної Ради Юрій Войціцький нагадав, щоправда трохи із жалем, про річницю з дня народження видатного інженера,  «автора» першого підводного човна Стефана Джевецького. Народився винахідник на Гайсинщині.

Ось що він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук

 У минулому році ми пропустили 160-річчя народження на Вінничині Владислава Городецького. У 2024 році така ж доля напевно чекає на вшанування Стефана Джевецького з Кунки біля Гайсина. Винахідник першої підводної лодки народився 180 років тому. Війна ламає культурні і туристичні пріоритети, - йдеться в його дописі.

Зазначимо, що Стефан Джевецький  народився 26 липня 1844 року у селі Кунка. З дитинства визначався здібностями до навчання, тому середню освіту здобув вдома.

Пізніше здобув вищу освіту у Франції, в центральному інженерному училищі.

Після стає винахідником ряду механізмів і винаходів. У 1863—1864 роках перебував в Україні. В 1867 році винайшов кілометровий лічильник для дрожок - ресорного візку, який був основним засобом пересування.

Брав участь на Всесвітній виставці у Відні 1873 року, де представив параболічний регулятор для парових машин і циркуль для креслення конусного розрізу, за які отримав перше визнання.

У 1880 році Джевецький розробив конструкцію першого підводного човна з електричним двигуном.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також