У Вінниці презентували акушерські книги із «золотого фонду» бібліотеки медуніверситету
17:30 05.05.2024
438

Науковці  бібліотеки медичного універитету до Міжнародного дня акушерки, який відзначають 5 травня підготували тематичну збірку книг. Найдавніша датується кінцем ХVIII сторіччя - це більше прейскурант на медичні посуги. Тим не менш книга свідчить, про спробу встановлення правил у цій важливій галузі медицини більше двохста років тому.

Про це повідомляють на сторінці Вінниця медична.

Важливі віхи становлення і розвитку акушерства та гінекології були нелегкими, але цікавими і на той час прогресивними. В цій галузі медицини працювали видатні медики, науковці, лікарі, які свій практичний досвід та наукові досягнення залишили в книгах.

У фонді Наукової бібліотеки ВНМУ донині зберігаються старовинні видання, які є складовою «золотого фонду» бібліотеки. Ці книги допомагають  доторкнутись до історії акушерства, - йдеться в інформації

Зазначимо, що найдавніша книга датується 1789 роком.  Називається «Оцінка ліками. Статут аптекарський. Статут повитухам. Статут належну плату медичним чинам». Дослідники зазначають,  що на той час такий фоліант належало мати усім відомствам Державної Медичної Колегії, кожному лікарю і кожній бібліотеці.

Короткий підручник акушерства, жіночих хвороб, догляду за новонародженими, анатомії, фізіології і надання першої допомоги при нещасних випадках. Ця книгу була видана у 1919 році.

 

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також