У Вінниці пропонують зробити «прозорим» механізм призначення очільників медзакладів
16:03 30.09.2023
466

Сесія Вінницької обласної Ради, яка відбулася днями, привернула увагу громадськості не лише через розгляд важливих питань охорони здоров'я, але й через суперечки у вирішенні кадрових питань.

Народна депутатка Ірина Борзова підняла питання щодо звільнення директора Клінічного центру інфекційних хвороб Ігоря Матковського та очільницю Вінницького обласного клінічного медичного реабілітаційного центру ветеранів війни та радіаційного захисту населення Світлани Голодюк.

Основними аргументами, висловленими Іриною Борзовою, були недотримання закону при вирішенні кадрових питань та відсутність процедурних рішень. Також нардепка звернула увагу на можливу корупційну складову в цьому питання.

Третій раз лікарі приходять під стіни Обласної Ради. По-перше, якщо ви тут говорите про дотримання закону то закон повинні дотримувати всі. Ніхто нікого не може обвинувачувати, в цьому залі немає прокурора, НАБУ, або судді. Тільки за рішенням суду людина має вважатися виною. По-друге у соціальних мережах активно обговорюють одноосібне рішення щодо звільнення або прийняття на роботу лікарів. Якщо ми дотримуємось закону, то де процедурні рішення? Я знаю що тут в залі є лікарі. Я багатьох з вас знаю та нажаль ви сьогодні поопускали голови і жоден з вас не зупинився коло лікарів- звернулась політикиня до депутатів Вінницької обласної Ради.

Окрім того, Ірина Борзова закликала депутатів прослухати звіт керівників закладів, та надати слово керівниці Департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОДА Ользі Задорожній й медикам. Голова Вінницької обласної Ради зазначив, що на стадії підготовки контракту керівнику КНП “Обласний центр інфекційних хвороб” Ігорю Матковскому комісією були виявлені ознаки торгівлі нафтопродуктами. У зв'язку з цим ініційована перевірка державною аудиторською службою, а на період перевірки керівнику запропоновано керувати закладом у статусі виконувача обов'язків. Від пропозиції бути в.о Ігор Матковський відмовився.

Як повідомив Вячеслав Соколовий на передодні сесії надійшла додаткова інформація щодо цього питання.

Депутат обласної Ради Євген Шаповалов, висловив пропозицію впровадити прозорі та процедурні механізми при вирішенні кадрових питань у сфері охорони здоров'я. Він наголосив на необхідності дотримання демократичних процедур та введення важливих кроків для запобігання конфлікту інтересів та можливої корупції у вищих органах влади.

Навіть під час воєнного стану механізм вирішення кадрових питань в обласних закладах охорони здоров’я має бути наступним: подання кандидатур Департаментом охорони здоров’я ОВА, як органом управління, їх розгляд на постійній комісії з питань охорони здоров’я, подальше голосування депутатів у сесійній залі. Так, без конкурсу, але не без процедур”- зазначив депутат.

Протягом усієї сесії Ірина Борзова простояла з плакатом “Почуйте голос народу!”, але ні Ігоря Матковського, ні лікарів що були присутні на сесії в залі, депутати не заслухали.

Наприкінці сесії, коли порядок денний був вичерпаний, у «різному» до обговорення цього питання не повернулися.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також