У Вінницькій області досліджують стічні води на наявність вірусів грипу та SARS-CoV-2
16:32 11.06.2024
266

У Вінницькій області тривають дослідження проб стічних вод на наявність і концентрацію вірусів грипу та SARS-CoV-2 за допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції. Цей підхід дозволяє отримати реальну картину поширення грипу та коронавірусної інфекції незалежно від кількості звернень громадян до лікувальних закладів.

Як повідомили на сторінці Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ, епідеміологічний нагляд за стічними водами з використанням кількісної оцінки вмісту збудників інфекційних хвороб є новим видом епіднагляду для України. Він дозволяє в умовах обмеженого доступу населення до медичних послуг прогнозувати погіршення епідемічної ситуації в регіоні та пропонувати превентивні заходи.

Протягом 2023 року фахівці спостерігали динаміку поширення різних підвидів SARS-CoV-2 варіанту Omicron. На початку року переважали штами XBB.1.9.1, XBB.2.3, FY.5, XBB.1.5.16, EG.2. Ближче до епідемічного сезону - ВА.2.12.1, XBB.1.16.15, XBB.2.3.11. Останні півроку найчастіше виявляли штами BA.2.86.1 Omicron «Пірола», JN.1 Omicron «Дженні», JN.1.22 Omicron, які продовжують активно циркулювати.

Результати останніх досліджень концентрації вірусів у стічних водах міст Вінниці, Калинівки та Бару свідчать про зменшення інтенсивності епідемічного процесу, що характерно для цього періоду року.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також