У Вінницькій області відкриють реабілітаційний центр для ветеранів
20:38 08.09.2024
435

У Гайсинському районі Вінницької області з'явиться унікальне місце для психологічної та фізичної реабілітації учасників бойових дій, ветеранів, ветеранок, рідних загиблих та полонених воїнів. Цей проєкт, названий "Долина УБД", був ініційований чотири роки тому групою ветеранів і ветеранок з метою адаптації та підтримки воїнів, які демобілізуються та повертаються до цивільного життя.

Історія проєкту

За словами голови громадської організації «Спілка учасників бойових дій АТО Гайсина та Гайсинського району» ветерана Миколи Данилюка, вибір на користь відкритого простору на природі не був випадковим. Вони вважали, що саме природне оточення допоможе воїнам легше проявляти емоції, спілкуватися та відновлювати свій душевний стан після стресових переживань на війні.

Чотири роки тому місце майбутньої "Долини УБД" було занедбаним і потребувало великого обсягу робіт. Болота, засмічені території та залишки старих споруд – усе це потрібно було перетворити на затишний реабілітаційний комплекс. Над очищенням і облаштуванням місця працювали 43 ветерани, багато з яких уже загинули на фронті під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Інфраструктура комплексу

"Долина УБД" уже має низку об'єктів, що включають житлові будинки та спеціалізовані приміщення для проведення різних заходів і реабілітаційних занять. Побудовано перший будинок як зразок майбутнього реабілітаційного центру, і в планах – зведення десяти таких будинків, з яких п’ять будуть інклюзивними, пристосованими для людей з інвалідністю. Крім того, тут є будівля охорони, майстерня, гараж і двоповерхове приміщення, де на першому поверсі розташований зал для психологічної реабілітації, а на другому – житлові кімнати для гостей.

Центр має на меті забезпечити воїнів і їхні родини всебічною підтримкою. Тут проводяться терапевтичні майстер-класи, патріотичні концерти, консультації з юристами та психологами. Для дітей організовані активні заходи на свіжому повітрі, що допомагають їм відновлюватися разом із родинами.

Відкритість та доступність

"Долина УБД" доступна для різних категорій: ветеранів, людей з інвалідністю внаслідок війни, родичів загиблих і військовополонених. Це місце створене не тільки для лікування фізичних і психологічних травм, але й для підтримки патріотичного духу, об’єднання захисників України та їхніх сімей.

Проєкт розвивається за рахунок зусиль самих ветеранів, які докладають чимало праці, аби зробити це місце затишним та корисним для кожного, хто його потребує. Микола Данилюк відзначив, що ветерани працювали над проєктом у будь-яку погоду, а назва "Долина УБД" відображає дух згуртованості та самопожертви, з якими вони створюють це місце.

Автор: Павло Перушко
Читайте також