На Вінниччині у лісі помітили кота, занесеного до Червоної книги (ВІДЕО)
18:33 16.06.2024
802

Як повідомили на сторінці національного природного парку «Кармелюкове Поділля», працівники все частіше під час експедицій та патрулювань почали зустрічати лісового кота, який занесений до Червоної книги України. Одного з таких котів вдалося зафіксувати на фотопастку на території Лузького природоохоронного науково - дослідного відділення. Зазвичай, зробити це під час дослідження території фактично неможливо, адже вони досить спритні та обережні, мають загострений слух і добре маскуються.

Тварини ведуть одиночний, переважно присмерковий та нічний спосіб життя. Виводкові лігвища та тимчасові сховища влаштовують в дуплах старих дерев, розколинах скель, заломах очерету та звалищах хмизу. Народжують раз на рік в кінці квітня - на початку травня. У виводку зазвичай 3-4 кошенят. Полюють на птицю, гризунів, плазунів, їдять зайченят та іншу, меншу від себе живність. Нерідко дикий кіт відвідує території поблизу населених пунктів.

Тіло масивне, на невисоких ногах з крупними ступнями. Хвіст товстий, відносно короткий, з тупим кінчиком. Вуха широко поставлені. Забарвлення хутра однотонне, сіро-руде, з мармуровим малюнком у вигляді розмитих видовжених темних плям. Є виражений темний ремінь по лінії хребта. На животі шерсть світліша, на горлі світла пляма. На хвості 4-5 темних кілець.

Цей лісовий красень зустрічається по всій території Парку. В минулому році, під час обстеження території Любомирського ПНДВ, його лігво було виявлено в одному з вікових дерев.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також