Вінниччина відзначила творчу зустріч з поетесою Ніною Метельською в рамках мистецького проєкту
Сьогодні, 18:28
266

10 жовтня 2024 року у Світлиці Обласного центру народної творчості Вінниці відбулася творча зустріч з поетесою, сценаристкою та режисеркою Ніною Метельською в рамках проєкту «Працівники культури – особливі». Захід зібрав чимало шанувальників її творчості, а також тих, хто знайомий із діяльністю народного аматорського фольклорного театру «Господині», яким Метельська керує.

Ніна Метельська, народжена у селі Красненьке, вже понад 30 років очолює місцевий сільський будинок культури. Ще на початку своєї кар’єри, у 1990 році, вона заснувала фольклорний театр «Господині», який успішно відроджує традиції та обряди рідного краю. Колектив став лауреатом численних фестивалів, серед яких Всеукраїнські конкурси імені Гната Танцюри та Міжнародний онлайн-фестиваль українсько-польської культури.

Волонтерка та громадська діячка Людмила Станіславенко, яка відвідала захід, підкреслила важливість творчості Метельської:

Ніна Метельська, людина з сонцем у душі, вкотре показала, як творчість може наповнити життя світлом і любов'ю. Її слова та виступи проникають прямо в серце, відкриваючи нові горизонти для кожного з нас. Працівники культури Вінниччини – це справжні скарби нашої громади. Вони – особливі, найкращі, і сьогодні це було доведено ще раз.

Окрім діяльності у театрі, Ніна Метельська активно займається культурно-просвітницькою роботою, залучаючи до творчості дітей і молодь. Вона є ініціаторкою створення дитячого фольклорно-етнографічного колективу «Самоцвіти», який вже здобув звання «зразковий аматорський».

Особливу увагу привернула її діяльність у соціальних мережах, де Метельська публікує відеосюжети з театралізованими обрядами, які відображають українські традиції. Під час заходу відбувся показ кількох таких відеоробіт, що стало важливим моментом для аудиторії.

За активну творчу діяльність у 2024 році колектив «Господині» здобув Перехідний приз Гната Танцюри на традиційному обласному фестивалі фольклору.

Автор: Павло Перушко
Читайте також