Вперше за часи Незалежності вінницький важкоатлет побив рекорди України
14:02 01.11.2023
277

В січні 2023 року почесним президентом Вінницької обласної федерації важкої атлетики став Олександр Кошелєв. А старшим тренером збірної Вінниччини залишився чемпіон світу серед молоді Костянтин Соцков.

Цей дует вивів на новий рівень популярний олімпійський вид спорту — і в плані матеріального забезпечення штангістів, і за досягненнями. Позитиву додає і плідна співпраця з обласним управлінням спорту і рухової активності.     

В жовтні у Коломиї відбулися останні всеукраїнські змагання року. Фактично сезон у штангістів завершився, і прийшов час підбити підсумки.   

 За цей рік наші атлети не приїхали без нагород із жодного всеукраїнського змагання. Тобто маємо чудові результати. Водночас під керівництвом Олександра Кошелєва поступово втілюємо у життя амбітний план «штангу — у кожне село». Мова йде про оновлення старого інвентарю на сучасний, — розповів Костянтин Соцков. — Наш почесний президент займається підприємництвом в аграрному секторі. Водночас він добре розуміє потреби спортсменів, адже є кандидатом у майстри із плавання.    

Зокрема, за 2023 рік на головній важкоатлетичній базі області, ФСТ «Колос», було замінені на сучасні усі штанги. Їх обладнали кольоровими дисками, які використовуються на Олімпійських іграх і всесвітніх змаганнях. Ще «колосівці» отримали тумби для магнезії, стійки для присідань, поміст для виступів тощо. Також комплекти штанг і дисків (чоловічі, жіночі, дитячі) обласна федерація подарувала Городківській ДЮСШ і спортшколі № 5 Вінниці, які є основними центрами підготовки важкоатлетів нашого краю.

Значним успіхом у цьому році є залучення до Вінниці із Шепетівки (Хмельницька область) чемпіона Європи і бронзового призера чемпіонату світу серед кадетів Сергія Колесника. Він є сиротою, а під час війни отримав травму і залишився без тренера. Тому Вінницька обласна федерація взяла талановитого спортсмена на повне забезпечення. В цьому році Сергій також поступив на четвертий курс до Чернятинського коледжу Вінницького національного аграрного університету.    

19-річний Сергій Колесник нині виступає за Вінницьку ШВСМ. Цього року він виграв усі свої старти – дорослий і юніорський чемпіонат України. А також встановив одразу чотири юніорських національних рекорди! За словами Костянтина Соцкова, взагалі вперше за роки Незалежності вінницький атлет побив рекорд країни.     

 Ми очікуємо, що наступного року Сергій Колесник покаже високі результати на чемпіонатах світу та Європи серед юніорів. Також він почне змагатися в олімпійському відборі. Сподіваємося, що Сергій зможе здобути путівку на Олімпіаду-2028 в Лос-Анджелесі (США), — сказав Костянтин Соцков.

 

Протягом року високі результати демонстрували й інші вінницькі штангісти. Тетяна Вітвіцька була призеркою Кубку і чемпіонату України, Олександр Драч — медалістом Кубку країни, Андрій Москаленко і Руслан Гут — призерами України серед молоді. Серед вінничан були й медалісти країни серед кадетів і молодших кадетів.

 Обласна федерація важкої атлетики співпрацює із ШВСМ, де наші провідні штангісти отримують харчування. Для підтримки інших лідерів, призерів України, Олександр Кошелєв виділяє кошти. Приміром, це Тетяна Вітвіцька і Олександр Драч, — пояснив Костянтин Соцков.

Переоснащення інвентарем осередків важкої атлетики на Вінниччині триватиме. Не зменшиться й допомога провідним атлетам, незважаючи на війну. За словами Костянтина Соцкова, також планується розширення складу керівництва обласної федерації. До нього увійдуть нові меценати і партнери.                    

На сьогодні вже відомі списки найкращих наставників і важкоатлетів Вінниччини 2023 року. Перше місце серед спортсменів посідає Ганна Давидова, яка стала чемпіонкою України і посіла шосте місце на чемпіонаті світу серед жінок. Разом із нею трійку найкращих складають чемпіон України і бронзовий призер чемпіонату Європи серед кадетів Володимир Чмих (Турбів) та Сергій Колесник.

Найкращим тренером року став Дмитро Бабич, який опікується підготовкою Ганни Давидової і Володимира Чмиха. На другому місці — тренер Вінницької спортшколи № 5 Петро Нагурний, який виховав Тетяну Вітвіцьку, Олександра Драча і призера України серед кадетів Олександра Ковалюка. Трійку найкращих наставників замикає Костянтин Соцков. А найкращим дитячим тренером із важкої атлетики став Олександр Рябенький із Городківської ДЮСШ, який підготував низку призерів всеукраїнських змагань серед дітей до 13 і до 17 років.

Джерело: Асоціація спортивних журналістів Вінниччини

Автор: Марія Петренко
Читайте також