На Вінниччині з початку року зафіксували 35 хворих на кашлюк
16:31 26.04.2024
279

Про це повідомляють на сторінці Департаменту охорони здоровʼя та реабілітації Вінницької ОДА.
 

На Вінниччині рівень вакцинації дітей проти інфекційного захворювання кашлюк знизився.

З початку року уже зафіксували 35 випадків. Наразі на стаціонарному лікуванні в дитячій інфекційні лікарні 10 пацієнтів. Найменшому із них 4 місяці. Дитину не вакцинували, чекали поки набереться сил.

Як покращити ситуації та звернути увагу батьків на вакцинацію дітей, говорили сьогодні під час спільної наради з сімейними лікарями, Генеральним директором  Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ігорем Матковським та лікарями-епідеміологами.

«Сімейні лікарі мають посилити роботу зі своїми пацієнтами. Обдзвонити усі родини, де є діти віком 2, 4, 6 і 18 місяців і нагадати їм про важливість щеплення.  Вакцинація – це запобігти хворобі! Кожен сімейний лікар має розказати своїм пацієнтам, що це безпечно і вакцини безкоштовні та є в достатній кількості», - наголосила заступниця директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації  Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.

Генеральний директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ігор Матковський відзначив, що наразі у громади області їздить вакицнобус, де є можливість зробити щеплення й від кашлюка. За один візит у громади, лікарі проводять близько 100 вакцинацій.

«Щеплення – це впершу чергу попередження хвороби. Тому, якщо ми своїми діями можемо врятувати хоча б одне життя – це вже маленька перемога. Вакцинальна кампанія продовжується і у нас є громади, які долучилися до компанії «Вакцинайко».  Наприклад у Жмеринській громаді вона пройде 30 квітня. Запрошуємо мешканців активно долучатися», - додав Ігор Матковський.

Довідка:
Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Читайте також