Надскладні операції, які  робили декілька хірургів у світі, проводили у Вінниці
11:44 21.04.2024
261

У Вінниці з нагоди 130 річниці з дня народження згадали видатного хірурга, професора Івана Грабченко. Лікар двадцять років присвятив розбудові медицини на Вінниччині.

Про видатного медика розповіли дослідники Наукової бібліотеки ВНТМУ

Народився 17 квітня 1894 р. в селі Барвінкове Харківської обл. Медичну освіту здобув в Ленінградській військово-медичній академії. Після Другої світової війни деякий час працював у Львівському медичному інституті, з 1951 р. – завідувач кафедри факультетської хірургії ВДМІ.

Понад 20 років Грабченко присвятив роботі у Вінницькому медінституті та розвитку хірургії на Вінниччині. Його ім’я було відоме не тільки в нашій країні, а й за кордоном. Професор одним з перших в Україні почав робити операції на стравоході, які у 50–60-х роках робили лише декілька хірургів у світі. Відмінний діагност, який методом пальпації, без рентгену міг встановити хворобу.

Іван Митрофанович був організатором відкриття торакального відділення в лікарні ім. М. І. Пирогова. Займаючи посаду головного онколога Вінницької області, підняв на високий рівень онкологічну допомогу, надавав велике значення профілактиці та ранній діагностиці злоякісних новоутворень.

Найкращим визнанням таланту нашого земляка були слова столичних лікарів, які радили приїжджим з Вінниччини хворим: «Їдьте назад у Вінницю, у вас є Грабченко».

Меморіальна дошка на будинку, де проживав проф. І. М. Грабченко (Вінниця, вул. Соборна, 46)

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також
У Вінниці зaгорілaсь вaнтaжівкa
Регіони
Сьогодні, 12:09
У Вінниці зaгорілaсь вaнтaжівкa