«20 кіл пекла»: волонтери закликають скасувати постанову №953 та новий порядок реєстрації гуманітарних вантажів
15:24 03.11.2023
296

Вересень 2023 поставив під загрозу весь волонтерський рух. Адже на початку осені Кабмін прийняв Постанову № 953 відповідно до якої з 1 грудня 2023 року значно посилюються вимоги до документального оформлення гуманітарної допомоги, що надходить від благодійних організацій й організацій – донорів з-за кордону.

Голова Волонтерського штабу «Українська команда» Вінниччини Геннадій Ткачук зазначає, що подібні нововведення не на часі, адже всі сили волонтерів повинні бути спрямовані на підтримку військових та цивільних та наближення перемоги.

На жаль сьогодні ми все частіше чуємо про те, що люди стомились від війни. А жителі віддалених від фронту містечок подекуди вважають, що війна їх не стосується. Проте задля перемоги нам потрібно бути єдиними, адже кожен з нас – це надійний тил для наших героїв, - говорить Геннадій Ткачук. – Постанова Кабміну фактично паралізує волонтерський рух в Україні, адже виконання окремих пунктів потребує багато часу, якого іноді просто немає, адже діяти потрібно тут і зараз.

Зазначимо, постанова складається із 20 пунктів, які необхідно виконати та має доволі стислі терміни. Волонтери назвали такі правила «20 кіл пекла».

Зокрема, завезти гуманітарну допомогу на територію України можна буде лише після її попередньої реєстрації у автоматизованій системі. Тож задля цього  іноземний донор має надати деталізований перелік вантажу, який необхідно внести в систему. Фактично волонтери будуть змушені відмовлятися від допомоги через бюрократію.

Не менш шокуючим для мене, як волонтера та голови штабу «Української команди» на Вінниччині є пункт який визначає доволі стислі терміни у доставці  та розподілі гуманітарних вантажів. Питання логістики в умовах воєнного стану суттєво погіршились. Окрім того ледь не щодня ворог обстрілює країну тож чітко спланувати доставку вантажу через кордон та його доставку нашим Захисникам, або людям постраждалих від війни дуже складно, - наголошує голова Волонтерського штабу «Українська команда» Вінниччини.

Велике обурення у Геннадія Ткачука викликав пункт, який передбачає обов’язковий електронний звіт від кінцевого отримувача допомоги. Адже більшість посилок які він з командою акумулює та передає відправлється саме на фронт.

Це лише частина нових вимог невиконання яких несе загрозу для волонтерської організації бути виключеною з отримувачів міжнародної гуманітарної допомоги. Фактично з 1 грудня діяльність волонтерських організацій в забезпеченні гуманітарної допомоги буде поза законом та у правоохоронних органів з’являться підстави порушувати щодо волонтерів карні справи, - резюмував Геннадій Ткачук.

«Українська команда» закликає уряд скасувати постанову №953 та новий порядок реєстрації гуманітарних вантажів. Звичайно,  в реаліях сьогодення вважливо покращувати облік гуманітарних вантажів, проте влада має спершу запитати думку у волонтерів, а не спускати чергове рішення згори.

Автор: Марія Петренко
Читайте також