росія хоче затягнути війну - Резніков
09:00 18.05.2022
320

Україна для запобігання затягуванню росією війни зацікавлена в отриманні міжнародної військової допомоги, купівлі зброї максимально швидко та у потрібних кількостях, -про це сказав міністр оборони України Олексій Резніков під час виступу у Раді закордонних справ ЄС на рівні міністрів оборони за участю генерального секретаря НАТО.

«За багатьма ознаками росія здійснює підготовку до ведення довготривалої військової операції. Війна переходить у затяжну фазу. Ми бачимо, як на Херсонщині, у Запорізькій області російські окупанти активно здійснюють інженерні та фортифікаційні роботи, щоб за необхідності перейти до оборони», - зазначив Резніков.

З огляду на це він передусім наголосив на необхідності недопущення нових жертви серед військових та цивільних.

“Кожен день війни приносить жертви серед наших військових та величезні страждання цивільного населення. Особливо – на тимчасово захоплених росією територіях. Весь світ бачив, що відбулося у Бучі. Такі самі «бучі» зараз відбуваються скрізь, де стоять російські війська. Наших людей викрадають, катують, вбивають”, - сказав Резніков.

Він також констатував, що війна руйнує українську економіку, з кожним днем збільшується потреба у ресурсах на відновлення.

“Затягування війни спричиняє ризик глобальної продовольчої кризи, а також чергової міграційної кризи. З огляду на це ми хочемо перемогти ворога і звільнити наші території у найкоротший термін. Не дати росії затягнути конфлікт. Тому ми дуже зацікавлені отримувати міжнародну допомогу, купувати зброю максимально швидко та у потрібних кількостях. Нам потрібні танки, бронемашини, засоби ураження на довгих дистанціях (MLRS, важка артилерія, авіація, ракети). Ми прагнемо зберегти життя наших людей”, - наголосив міністр оборони.

Водночас, за словами Резнікова, "ми бачимо потребу підвищити ефективність міжнародної допомоги за рахунок кращої координації зусиль усіх партнерів".

“Зокрема, зброя, яку ми можемо отримати у вигляді матеріально-технічної допомоги чи за комерційними контрактами, може надійти у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі. Ми зацікавлені скоординувати зусилля усіх партнерів – ЄС, НАТО, США, Великої Британії, Канади, Австралії, Японії та інших країн – у такий спосіб, щоб: по-перше, розкласти можливі надходження у три умовні корзини – короткострокову, середньострокову, довгострокову; щоб формувати необхідні спроможності та розраховувати на певні можливості у конкретний час. Це важливо, у тому числі, з точки зору підготовки персоналу. По-друге, подивитися на усі надходження не тільки через кількість, а через критерій розвитку спроможностей Збройних сил України”, - наголосив міністр.

Зокрема, за його словами, в ідеалі метою є отримання озброєння та військової техніки не просто у вигляді окремих одиниць, а у вигляді organic unit, “щоб у підсумку ми отримували не просто гармати, а одночасно засоби контрбатарейної боротьби, машини управління, БПЛА для наведення на цілі, засоби ППО / ПРО для прикриття”.

“Елементи цього комплексу можуть надходити з різних країн, але за рахунок інтеграції ми отримаємо якісну перевагу”, - пояснив він.

Як зауважив міністр, щоб реалізувати цей підхід, необхідно забезпечити синергію між партнерами.

“Це стосується, зокрема: Військового штабу ЄС та ресурсів European Peace Facility, НАТО, а також EUROCOM США і програм американського уряду”, - уточнив він.

Резніков навів приклад, що у США вже затверджено закон про лендліз, розглядається законопроєкт з конкретними параметрами допомоги Україні.

“Наразі у нас немає розуміння, на які конкретно потреби спрямовуються ресурси EPF. Ми бачимо лише узагальнені цифри. Це призводить, зокрема, до того, що ці ресурси спрямовуються на позиції, які Україні загалом потрібні, але які можуть надати країни, з яких ми не можемо отримати зброю. Натомість ресурси ЄС можна було б спрямувати країнам ЄС на ті продукти, які є тільки у них”, - сказав він.

Інший момент, на який він звернув увагу, “є країни ЄС, у яких немає зброї чи інших потрібних нам позицій, але які хочуть і можуть допомогти, зокрема, коштами”.

У цьому контексті, припускає міністр, можливо, доцільно розглянути можливість розширення інструментів EPF, доповнити його елементом на кшталт трастового фонду, куди країни ЄС, у яких немає зброї, могли б передавати на управління кошти, які за заявками України будуть спрямовуватись іншим країнам ЄС як оплату за ті чи інші позиції.

“Ми насправді цінуємо підтримку, яку ви надаєте, і розуміємо, що вона не може бути безмежною. Тому зацікавлені у її максимально ефективному використанні. Ми наочно бачимо, що росію можна перемогти на полі бою. Це звільнить світ від тиранії, а Європу – від постійної загрози. І ми з нетерпінням чекаємо саміту НАТО в Мадриді. Буде прийнято Стратегічну концепцію НАТО на найближчі 10 років. Яке місце побачить Європа для України в інтересах захисту своїх східних кордонів? Ми всі присутні тут думаємо про оновлення архітектури безпеки Європи, як мінімум? Україна вже довела, що може бути надійним безпековим партнером. Посилення України – це посилення Європи на сході”, - підкреслив Резніков.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також