російські виші перейшли на «воєнний стан»
12:30 18.04.2022
258

Після 24 лютого виші рф стикнулися з посиленим пресингом: за викладачами стежать, запроваджують пропагандистські лекції, студентів цькують за антивоєнні пости, насаджується культ «спецоперації z», - про це свідчить спільне дослідження «Медузы» та «7×7».

Зазначається, що у 2021 році, після кількох хвиль COVID-19, міносвіти росії дало навчальним закладам карт-бланш на вибір формату навчання. Багато вишів перейшли на «дистанційку» чи змішане навчання. Проте після початку російської війни в Україні навчання переводять на очну форму.

Викладачі мають «знаходитися на місці», дистанційних контрактів на наступний рік не укладається. «Річ у політичному векторі. Наш президент (путін - ред.) недвозначно висловив ідею, що ті люди, які їдуть, - зрадники. Природно, що керівник інституції хоче показати свою лояльність», - пояснив викладач російського державного гуманітарного університету.

Близьке до адміністрації президента росії джерело повідомило, що у внутрішньополітичному блоці «дуже рекомендують» розміщувати на сайтах вузів, фасадах та в аудиторіях символ z, а також проводити тематичні флешмоби. Джерело пояснює, що тепер усі ці атрибути стали «чи не обов'язковою вимогою» для федеральних вишів.

Відтоді пропагандистські лекції в російських вишах часто проходять замість звичайних пар, а деякі - з особистої ініціативи викладачів - просто під час пар за розкладом. Переважно основна тематика лекцій: «історія нацизму», боротьба з «фейками». У деяких вузах з'явився предмет «Історична справедливість та роль росії». У вузах попереджають, що «стежитимуть за відвідуваністю» подібних занять. Є випадки того, як у навчальних закладах до пропагандистських акцій залучають іноземних студентів – наприклад, з Анголи, Іраку, Ізраїлю та Палестини.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також