Що отримує пацієнт у приватних закладах, які працюють за договором з НСЗУ?
14:02 30.09.2021
261

Пацієнти можуть отримати медичну допомогу у приватних медзакладах безоплатно. За це заплатить Національна служба здоров’я, якщо медичний заклад має договір з НСЗУ.

У Вінницькій області 5 приватних медзакладів і 18 лікарів-ФОП мають договори з НСЗУ.  Усі вони надають медпослуги безоплатно і в повному обсязі в межах пакетів, за якими вони уклали контракти.

Як отримати безоплатну медичну допомогу в приватному закладі?

В приватному закладі пацієнт може отримати як первинну, так і спеціалізовану медичну допомогу.

По-перше пацієнт може укласти декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром, який працює як ФОП або працює у приватному медзакладі.

На Вінничині первинну медичну допомогу надають 6 приватних закладів та 18 лікарів-ФОП за договором з НСЗУ.

Загалом з квітня цього року НСЗУ виплатила приватним закладам понад 10,4  млн грн за первинну медичну допомогу, які пацієнти отримали безоплатно.

Щоб отримати медичну послугу у приватному закладі на спеціалізованому рівні безоплатно пацієнту потрібно отримати електронне направлення у сімейного лікаря, який також може працювати як ФОП чи у приватній лікарні. З електронним направленням пацієнт обирає приватний заклад, який надає потрібну йому медичну послугу і має договір з НСЗУ за цим пакетом.

Які медичні послуги можна отримати в приватному медзакладі?

Які саме послуги приватний медичний заклад надає безоплатно - залежить від того, за якими пакетами медичних послуг він має контракт з Національною службою здоров’я.

Приватні заклади мають з НСЗУ угоди за такими напрямами:

  • Первинна медична допомога - 21 заклад.
  • Вакцинація проти  COVID-19 - 1 приватний медзаклад.

Які приватні заклади  підписали договір з Національною службою здоров’я можна перевірити на сайті НСЗУ в  розділі “Е-дані”  на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”.

Щороку приватних закладів, які підписують договір з НСЗУ, стає більше.  Така співпраця наближає медичні послуги до українців та підвищує якість їх надання завдяки конкуренції за пацієнта.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також