Шпигував на користь Росії: у Литві суд ухвалив вирок політику Палецкісу
21:00 27.07.2021
256

Окружний суд литовського міста Шяуляй визнав колишнього політика Альгірдаса Палецкіса винним в шпигунстві на користь Росії. Йому було призначене покарання у вигляді шести років позбавлення волі, повідомляє видання Delfi.

Представник суду Вітаутас Йончас уточнив, що визнав свою провину в цій кримінальній справі і вільнюський підприємець Деймантас Бертаускас, який дав свідчення і звільнений від кримінальної відповідальності.

Генеральна прокуратура пропонувала покарати Альгрідаса Палецкіса дев'ятьма роками позбавлення волі, а Бертаускаса звільнити від кримінальної відповідальності.

Вирок не є остаточним і може бути оскаржений в Апеляційному суді Литви.

Як стверджує литовська Генпрокуратура, в період з лютого 2017 року до жовтня 2018 року обвинувачені діяли у складі організованої групи з працівником російської розвідки й іншими громадянами РФ, одного із яких визнано винним у справі про події 13 січня 1991 року в Литві. Підозрювані за грошову винагороду ймовірно збирали інформацію, що цікавила російську розвідку.

У 2004-2007 роках Палецкіс був депутатом парламенту від Соціал-демократичної партії Литви, в 2007-2008 роках працював віцемером Вільнюса. У 2008 році був виключений із Соціал-демократичної партії, головою вільнюської організації якої був; створив і очолив партію Соціалістичний народний фронт (СНФ). Фронт і його колишній керівник Палецкіс не раз згадувалися в публічних звітах литовської розвідки про загрози національній безпеці. СНФ називали розташовану до Росії політичною партією, писала про участь представників партії в спрямованих проти США й НАТО проросійських пропагандистських акціях.

Як відомо, 13 січня 1991 року під час штурму телецентру у Вільнюсі загинули 14 литовців, які вийшли на його захист, і один боєць "Альфи", було поранено понад 800 осіб.

Автор: Павло Петрушко
Попередня новина
Читайте також