Співробітників ВООЗ запідозрили в згвалтуванні декількох десятків жінок в Африці
20:03 29.09.2021
448

Більше 80 працівників гуманітарних організацій, включаючи Всесвітню організацію охорони здоров'я, причетні до зґвалтувань і сексуальної експлуатації десятків жителів Демократичної Республіки Конго. Про це повідомляє Reuters з посиланням на доповідь незалежної комісії, що розслідувала скарги африканців.

Про злочини співробітників ВООЗ і ще ряду організацій в період з 2018 по 2020 рік, коли в ДР Конго вирував вірус Ебола, стало відомо рік тому. Більше 50 жінок звинуватили фахівців ВООЗ в сексуальному насильстві і в тому, що вони вимагали від місцевих жителів інтимні послуги в обмін на роботу. При цьому показання для останньої доповіді давали потерпілі не тільки з числа героїв торішніх публікацій, що може вказувати на більш серйозний масштаб проблеми.

Незалежне розслідування, опубліковане напередодні, показало, що до злочинів причетні не менше 21 представника ВООЗ. Багато іноземців відмовлялися використовувати презервативи, в результаті чого 29 жінок завагітніли, а деякі з них були змушені зробити аборт.

Deutsche Welle з посиланням на той же документ уточнює, що всього комісія опитала 75 постраждалих. З них 63 - жінки, ще 12 - чоловіки. Наведене в результатах розслідування число жертв не остаточне, кількість злочинців і потерпілих може бути більше, зазначає видання.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Гебрейесус вже ознайомився з доповіддю і розповів, що читати його було «болісно». Він також приніс вибачення жертвам: «Те, що сталося з вами, ніколи не повинно відбуватися ні з ким. Не можна вибачити. Моє головне завдання тепер - притягнути винних до відповідальності ». Гебрейесус пообіцяв провести повну реформу корпоративної культури.

В ООН також висловили жаль з приводу події і подякували постраждалих за їх мужність у дачі показань.

Автор: Ася Пишко
Читайте також