США планують відновити "ядерний" договір з росією, - повідомляє CNN
17:24 02.06.2023
255

Адміністрація президента США Джо Байдена прагне повернути росію до столу переговорів щодо контролю над ядерним озброєнням. Згідно з повідомленням CNN, Сполучені Штати Америки мають намір відновити діючу угоду та досягти її продовження після її закінчення у 2026 році. Однак наразі ці зусилля зіштовхуються з опором. Водночас Білий дім планує комбінувати промову радника з національної безпеки Джейка Саллівана з кроком щодо приховування інформації від росії, яка мала бути передана в рамках ключової угоди.

Високопоставлений представник адміністрації заявив: "Ми сподіваємося, що взаємодія, яку ми встановимо за допомогою цієї промови, контрзаходи та будь-які подальші можливі дії на двосторонньому рівні, приведуть до дискусій. Для успішного співтанцювання потрібні двоє". Він також зазначив, що США готові до переговорів з росією без попередніх умов.

Запроваджені США контрзаходи включатимуть приховування повідомлень про місцезнаходження ракет та пускових установок, а також щоденну звітність про переміщення ядерних сил.

У лютому російський президент володимир путін оголосив про призупинення участі росії у договорі зі США про скорочення ядерного озброєння. Це ставило під загрозу останню угоду, що регулює два найбільших ядерних арсенали світу. Договір обмежує кількість розгорнутих ядерних зброй міжконтинентальної дальності, які можуть мати США та росія. Востаннє його продовжували на початку 2021 року на 5 років. Згідно з угодою про контроль над ядерним озброєнням, США та росія мають можливість здійснювати інспекції військових об'єктів одне одного.

У кінці березня поточного року володимир путін оголосив про узгодження з Аляксандрам Лукашенкам розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Також путін заявив про передачу ракетного комплексу "Іскандер", який може бути використаний для цих цілей.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також