США поділяться з Україною розвідданими, які потенційно допоможуть повернути Донбас та Крим - WSJ
13:00 14.04.2022
344

Адміністрація президента США Джо Байдена значно розширює розвідувальні дані, які передають Україні, - про це пише The Wall Street Journal з посиланням на високопоставлених чиновників адміністрації Байдена.

Видання зазначає, що американська розвідка передаватиме Україні розширені даних, щоб військові могли атакувати підрозділи окупантів на непідконтрольній частині Донбасу та в анексованому Криму, а також змогли потенційно повернути територію.

Через деякий час матеріал відредагували, прибравши частину про потенційне повернення територій Донбасу та Криму, але перша версія збереглася у кеші Google.

Нові вказівки щодо передачі розширених розвідувальних даних з'явилися після того, як Вашингтон вирішив передати Україні значну кількість озброєння, зокрема артилерійські системи. Очікується, що деталі про пакет військової допомоги на 750 млн доларів озвучать вже сьогодні.

"Рішення надати більше розвідувальних даних та артилерію знаменує собою зміну підходу адміністрації Байдена до конфлікту. Це відбулося через кількох тижнів після того, як Київ просив США та НАТО надати важке озброєння, щоб дати відсіч Росії", - пише видання.

Адміністрація Байдена надала Україні тисячі одиниць протитанкової зброї Javelin, зенітних систем Stinger та іншого озброєння, однак запити Києва щодо деяких типів озброєння, зокрема бойової авіації, відхилялися. Вашингтон побоювався, що РФ може визнати США стороною конфлікту. 

Водночас останнім часом військова стратегія Москви змінилася: російські війська відступили від столиці України та інших міст на півночі, щоб зосередитися на очікуваному наступі на Донбасі.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також