США та Україна співпрацюватимуть над проєктом виготовлення чистої енергії
14:30 14.11.2022
256

Міністр енергетики Герман Галущенко у Фейсбуці повідомляє, що Україна в партнерстві з США, Японією та Республікою Корея візьме участь у державно-приватному консорціумі з науково-практичних розробок для малих модульних реакторів.

Проект, що передбачає роботу державно-приватного консорціуму з науково-практичних розробок для малих модульних реакторів, був анонсований спеціальним уповноваженим Президента США з питань клімату Джоном Керрі на Конференції ООН зі зміни клімату СОР27.

Термін реалізації проекту орієнтовно становитиме 2-3 роки. Перелік учасників включатиме як провідні компанії атомної галузі, так і науково-дослідні установи.

Зокрема, з боку США участь братиме NuScale, FuelCell Energy, Clark Seed, Argone National Laboratory, а з боку України - НАЕК «Енергоатом» і Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. Крім того, участь візьмуть Doosan Enerbility, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T, Starfire Energy.

Проект має оцінити і продемонструвати технічну здатність, економічну конкурентоспроможність, а також можливість вироблення та використання в промислових масштабах водню і аміаку з використанням малих модульних реакторів для отримання чистої безвуглецевої енергії.

Для цього планується створення пілотної установки і проведення відповідного техніко-економічного аналізу її роботи.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також