США залишили в Афганістані перекладача, який в 2008 році врятував Байдена
15:29 01.09.2021
271

США не евакуювали з Афганістану місцевого перекладача Мохаммеда, який у 2008 році допоміг врятувати декількох американських сенаторів, включаючи Джо Байдена. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

13 років тому два вертольоти ВПС США здійснили аварійну посадку в афганській долині під час сніжної бурі. На борту були три американські сенатори: Джо Байден, який нині очолює Сполучені Штати, Джон Керрі, який зараз займає посаду спецпредставника президента з питань клімату, і Чак Гейгель, який з 2013 по 2015 рік був міністром оборони.

Екіпажі направили сигнал про допомогу. До них на допомогу прибув з американською армією Мохаммед. Для цього їм довелося кілька годин їхати на машині по горах.

«Здрастуйте, пане президенте. Врятуйте мене і мою сім'ю. Не залишайте мене тут », - передав Мохаммед звернення до Байдена.

За даними WSJ, перекладач зараз разом з дружиною і чотирма дітьми ховається від членів «Талібану». З міркувань його безпеки видання не стало розкривати його повне ім'я. CNN уточнює, що Мохаммед намагався евакуюватися, але американські військові в аеропорту Кабула були готові пустити на борт його одного, без дружини і дітей.У Вашингтоні пообіцяли вивезти перекладача з Афганістану. «Спасибі за те, що билися на нашому боці останні 20 років. Дякую за вашу допомогу деяким дорогим мені людям в снігову бурю і за всю вашу роботу <...> Ми вивеземо вас. Ми вшануємо вашу службу. І ми зобов'язуємося зробити це », - сказала представник Білого дому Джен Дженніфер Псакі на питання журналіста про те, що адміністрація Байдена могла б відповісти Мохаммеду.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також