Суд арештував 13 російських літаків за пасажирські перевезення до окупованого Криму
17:30 05.08.2021
268

Суд арештував 13 літаків російської авіакомпанії за пасажирські авіаперевезення до тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. 

«За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя, судом накладено арешт на 13 повітряних суден російського авіаперевізника, які використовувались для перевезення пасажирів з/до закритого Україною пункту пропуску «Сімферополь-авіа», що знаходиться на тимчасово окупованій території АРК», - ідеться в повідомленні.

Досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 332, ч. 2 ст. 332-1 та ст. 334 Кримінального кодексу України встановлено неодноразове порушення службовими особами однієї з російських авіакомпаній, яка здійснює регулярні рейси на окуповану територію, порядку в’їзду та виїзду з неї, з метою заподіяння шкоди інтересам України.

Зазначається, що у період з 2019 року і по теперішній час, в порушення норм міжнародного та українського законодавства, авіаперевізником незаконно використовуються 13 пасажирських літаків марки «Airbus» для переправлення осіб через державний кордон України, а на його офіційному вебсайті здійснюється безпосередній продаж квитків з/до окупованого півострова.

Здійснення перельотів іноземними (переважно російськими) авіакомпаніями на тимчасово окуповані території Криму розглядається Україною як порушення норм міжнародного права, дії, що підривають суверенітет України, а також як порушення законодавства України, що тягне за собою кримінальну відповідальність авіаперевізників, операторів та капітанів повітряних суден.

У прокуратурі АРК зазначили, що наразі відомо, що не менш ніж 37 російських авіакомпаній здійснюють регулярні авіаперевезення на окупований півострів.

Як повідомляв Укрінформ, авіакомпанія Об’єднаних Арабських Еміратів сплатила Україні 3,7 млн грн штрафу за польоти над тимчасово окупованим Кримом.

Джерело

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також