Допоміжний функціонал пускозарядних пристроїв: на що звертати увагу
20:33 16.03.2023
253

Основне призначення ПЗП — здійснювати запуск автомобільного двигуна чи підзарядку АКБ. Як правило, навіть бюджетні моделі здатні непогано справлятися із цими завданнями. Але для більш комфортного та безпечного використання таких приладів вони повинні мати відповідний функціонал.

Захисні функції

Їх наявність убезпечує використання пускозарядних пристроїв, причому різною мірою, залежно від кількісного та якісного складу функцій захисту. Розглянемо їх більш детально.

Захист від короткого замикання

Вважається базовим, забезпечує відключення подачі струму до акумулятора при випадковому контакті «крокодилів» з протилежною полярністю. Без такої функції ПЗП майже напевно вийде з ладу.

Захист від переполюсовки

Одна з найчастіших помилок, від яких не застраховані навіть досвідчені водії, — це якщо переплутати полярність підключення проводів. Наслідки будуть малоприємними. Саме тому наявність такого захисту вкрай необхідна.

Захист від перезаряду

Якщо не слідкувати за процесом підзарядки автомобільного акумулятора, надлишковий заряд може остаточно «вбити» АКБ. Якщо функція захисту від перезаряду присутня, при досягненні 100% заряду батареї ПЗП автоматично відключається.

Захист від перегрівання

Як правило, в конструкції пристроїв, що занадто гріються під час роботи, передбачені вентиляційні отвори. У будь-якому разі саме захист від перегріву допоможе не хвилюватися з цього приводу.

Захист від перенавантаження

Така функція дозволяє відключити пускозарядний пристрій, якщо показник зарядного току вищий, ніж потрібно.

Функції, які роблять користування ПЗП більш комфортним

Додаткові функції, якими оснащують пуско-зарядні пристрої, крім захисту можуть мати чимало інших можливостей, які спрощують процес їх експлуатації:

  1. Безперервна зарядка. Інтелектуальний режим, здатний підтримувати необхідний рівень заряду АКБ, якщо авто довго стоїть без руху. Варто вмикати, якщо ви не плануєте найближчим часом сідати за кермо.
  2. Тестування АКБ. Допомагає визначити стан батареї для використання оптимального режиму зарядки.
  3. Десульфатація. З її допомогою є шанс відновити ємність старих АКБ. Функцію можна використовувати також як профілактичний захід.
  4. Буферний режим. Аналог функції безперервної зарядки. Основна відмінність полягає в тому, що це інтелектуальний режим: зарядка відбувається не безперервно, а на основі оцінки рівня ємності батареї. Вона включається лише у випадку необхідності, економлячи заряд власного акумулятора ПЗП.
  5. Дбайливе заряджання. Використовується для підзарядки АКБ після глибокого розряду. Звичайний режим зарядки тут не підійде, потрібно заряджати батарею короткотривалими імпульсами.
  6. Можливість зарядки гаджетів. Не буде зайвою, особливо в нинішній ситуації.

Безумовно, чим ширший функціонал, тим краще. Великий асортимент пускозарядних пристроїв доступний на сайті Allo.ua в Дніпрі. Наявність додаткових режимів може суттєво впливати на вартість ПЗП, але ми радимо не економити — це продовжить життя автомобільного акумулятора.

 

 

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також