Підвищення мінімальної зарплати в Україні з квітня 2024: вплив на ЄСВ, соціальні виплати та компенсації
21:00 27.03.2024
516

Від 1 квітня в Україні відбудеться підвищення мінімальної заробітної плати на 12,7%, що означає зростання до 8000 грн на місяць. Це стане другим збільшенням мінімальної зарплати у 2024 році, адже з початку року до кінця березня вона становила 7100 грн.

У зв'язку з цим підвищенням, з 1 квітня також зазнає змін Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Фізичні особи-підприємці на спрощеній системі оподаткування будуть сплачувати ЄСВ у розмірі 1760 грн щомісяця або 5280 грн за квартал, замість поточних 1562 грн на місяць.

Водночас, зростання мінімальної зарплати призведе до зміни розмірів деяких соціальних виплат. Так, столичний центр зайнятості інформує про нові розміри компенсаційних виплат роботодавцям з 1 квітня.

Компенсація за працевлаштування людей з інвалідністю, учасників бойових дій, осіб, яким до пенсії за віком залишилося менше 5 років, та громадян, що перебували у статусі зареєстрованого безробітного більше місяця, тепер складе 8000 грн. Це становитиме 50% від фактичних витрат на оплату праці, але не більше, ніж розмір мінімальної заробітної плати. Компенсація виплачуватиметься протягом 6 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

Для молоді до 25 років зі страховим стажем менше 12 місяців, а також для молодих спеціалістів до 35 років, що влаштовуються на перше робоче місце, і для тих, хто був звільнений зі строкової військової служби чи альтернативної служби, розмір компенсації зросте до 4000 грн. Це також становить не більше 50% від мінімальної заробітної плати, і така підтримка буде надаватися протягом 6 місяців за кожен непарний місяць роботи.

Також збільшиться розмір компенсації для громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного 

понад 1 місяць і мають додаткові гарантії в працевлаштуванні, або тих, хто перебуває у цьому статусі понад 6 місяців. Їхня компенсація тепер становитиме 3520 грн, що не перевищує подвійного розміру мінімального страхового внеску (22% від мінімальної заробітної плати). Для цих осіб передбачено виплату компенсації протягом 12 місяців за кожен непарний місяць праці.

Компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану з 1 квітня 2024 року буде дорівнювати 8000 грн, що еквівалентно одній мінімальній заробітній платі за повний місяць роботи. Для інвалідів тривалість цієї компенсації може бути продовжена до 6 місяців. Роботодавці, які працевлаштовують таких осіб за направленням центрів зайнятості, можуть розраховувати на компенсацію до 16 тис. грн, що не перевищує двох мінімальних заробітних плат, пропорційно виконаній роботі. Така компенсація виплачується протягом 6 місяців, а для осіб з додатковими гарантіями в працевлаштуванні — до 12 місяців.

Допомога по частковому безробіттю також зазнає змін, збільшуючись до 4000 грн на одного працівника або ФОПа, що не перевищує 50% від мінімальної заробітної плати. Така допомога надається протягом максимум 180 календарних днів протягом 36 місяців.

Нарешті, максимальний розмір виплат за участь у суспільно-корисних роботах підвищується і з 1 квітня становитиме 12 тис. грн на місяць, що є не більше ніж півтора розміру мінімальної заробітної плати за повністю виконану роботу.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також