Як працюватимуть банки в умовах блекауту
10:30 28.11.2022
265

Більшість банківських відділень закриють. Залишать лише чергові відділення, які працюватимуть на резервних джерелах енергії, а також обслуговуватимуть не лише клієнтів свого банку.

Нацбанк України розробив рекомендації щодо роботи системно важливих банків в умовах тривалого блекауту, а саме: 

  • Банкам рекомендовано збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки.
  • Контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення. Запас палива для цих джерел має становити щонайменше 7 днів.
  • Заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв’язку для відділень, які працюватимуть.
  • Клієнтам має бути доступний список працюючих чергових відділень. Його слід опублікувати на сайті банку. Крім того, адреси працюючих відділень повинен мати контакт-центр банку, а також Нацбанк. Списки діючих відділень також мають бути вивішені на вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту.
  • Якщо буде великий наплив клієнтів до чергових відділень ПриватБанку, Ощадбанку чи інших банків, то потрібно тимчасово перемістити туди частину техніки з непрацюючих відділень.
  • Слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.
  • Чергові відділення банків мають забезпечити прийом готівки від бізнесу. Причому не лише від підприємців, які є клієнтами цього банку, а й від тих, що зазвичай обслуговуються в інших банках.
Автор: Даша Драгоманова
Читайте також