Найкраще антистресове заняття осені і зими - годувати птахів.
09:00 06.11.2020
260

Осінь 2020 року - непростий час, який вимагає додаткових антистресових занять, і підгодовування міських птахів, можливо, найкраще з них: і приємно, і добру справу зробите.

Щоб годувати птахів правильно, варто врахувати кілька простих, але важливих порад - розповідає Esquire.

Знайдіть або спорудіть годівницю

В межах міста багато різних видів птахів, які населяють і парки і сквери, і двори житлових кварталів, тому годувати їх можна де завгодно. Знайдіть годівницю в тому місці, де любите гуляти, або спорудіть власну - може, навіть на балконі або поруч з вікном.

Зробіть годівницю безпечною

Крім зручності птахів варто подбати про їхню безпеку. Якщо ви хочете розташувати годівницю недалеко від вікна і у вас є домашні тварини, зробіть так, щоб вони не дісталися туди, коли прилетять на частування птахи. Також пам'ятайте, що птахи можуть не розрізнити віконне скло і вдаритися - краще наклеїти на вікно непрозорі візуальні елементи, які допоможуть птахам зорієнтуватися.

Якщо розміщуєте годівницю в сквері або парку, то краще зробити це подалі від автомобільних доріг.

Подбайте про різні види


Серед птахів, що живуть в місті, є види з різними типами годування: хтось вважає за краще харчуватися на землі, іншим, навпаки, важливо мати можливість не спускатися. Краще розташувати кілька годівниць на різних рівнях, щоб залучити різні види птахів і уникнути їх великого скупчення і конкуренції на одній великій годівниці.

Підберіть раціон


Годувати птахів найкраще сумішшю насіння - підійдуть овес, просо, пшениця, насіння соняшнику (тільки не смажені і не солоні). Можна скласти суміш самостійно або купити готові варіанти в зоомагазині. Не кладіть в годівницю хліб (особливо чорний - він погано перетравлюється в пташиному шлунку), оброблені крупи і іншу людську їжу: для птахів там занадто багато цукру і хімічних домішок, які негативно позначаться на їхньому здоров'ї.

Доглядайте за годівницею


Якщо хочете регулярно бачити птахів у своїй годівниці, не залишайте її довго порожньою: якщо корму не буде довше декількох днів, вони перестануть прилітати - потрібен час, щоб відновити їхню довіру і відданість. Не забувайте регулярно чистити годівницю, прибирати сміття на кшталт лушпиння від насіння. Якщо це великий стаціонарний будиночок, то восени і взимку йому варто влаштовувати «генеральне прибирання» з дезінфекцією, щоб в годівниці не завелася пліснява.

 

Автор: Єва Козаченко
Читайте також