Куди скаржитися покупцям після скасування Книги відгуків та пропозицій ?
14:48 08.10.2020
258

Днями на сайті Мінекономіки повідомили, що набув чинності наказ відомства,  який  скасовує обов’язковість ведення Книги відгуків та пропозицій. Щоправда, уряд подібне рішення прийняв ще в березні 2019 році, але  вимоги та згадки про книгу скарг залишалися в низці нормативних документів, зокрема, і в наказах Мінекономіки.

 В оприлюдненій інформації йдеться про те, що раніше підприємці були змушені витрачати час та значні кошти на адміністрування Книги відгуків та пропозицій, яка знаходилася у кожному торговому відділі та у кожному залі закладу громадського харчування. Впродовж року такі витрати сягали понад 44 млн гривень, сюди включено організаційні витрати, призначення відповідального за неї, розгляд скарг. Тим більше, що наявність Книги не гарантувало розв'язання проблемних питань, які виникали у покупців.

Натомість Мінекономіки радить більш ефективні та зручні інструменти контролю та захисту прав, наприклад, споживачі свої відгуки можуть адресувати на  "гарячу лінію", використовувати електронне та класичне листування чи соціальні мережі. Також сьогодні споживачі можуть звернутися до Держпродспоживслужби та її територіальних органів за захистом порушених прав як в паперовому, так і електронному вигляді (www.consumer.gov.uа).

Подібна практика відповідає європейським та світовим стандартам, сприятиме налагодженню ефективної комунікації між бізнесом та споживачем й дозволить зменшити кількість "формальних" перевірок бізнесу, переконані у відомстві.

Читайте також