МВФ попереджає: ШІ може замінити 40% робочих місць
12:14 15.01.2024
256

Згідно з аналізом Міжнародного валютного фонду, технологічний прогрес, зокрема розвиток штучного інтелекту (ШІ), може призвести до заміни близько 40% робочих місць у світі.

Крісталіна Георгієва, директор-розпорядник МВФ, підкреслила важливість уваги політиків до "тривожної тенденції" використання ШІ, щоб уникнути підвищення соціальної напруги, яка може бути посилена технологіями.

Аналіз МВФ вказує на те, що в розвинутих країнах штучний інтелект потенційно може вплинути на 60% робочих місць, тоді як у країнах з низьким рівнем доходу - на 26%. У багатьох випадках інтеграція ШІ може принести користь робочій силі, але в інших випадках ШІ замінить людську працю, зменшуючи попит на неї.

Георгієва також наголосила, що через відсутність відповідної інфраструктури та кваліфікованої робочої сили багато країн можуть не використати переваги ШІ, що спричинить зростання нерівності між державами. Однак, вона вказала на можливості збільшення виробничих потужностей та доходів на глобальному рівні завдяки використанню штучного інтелекту.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також