На українських дорогах набирають обертів нові схеми "розводів" водіїв
14:44 23.10.2017
255

З кожним роком все більше автомобілістів стикаються з автопідстави. Акторським здібностям шахраїв можна тільки позаздрити. Шахраї намагаються грати на дорозі по-крупному - і ноги-руки віддавленими показують, і дорогі хронометри розбиті демонструють. До сих пір найпоширенішими видами автоподстав є: штучне ДТП за участю дорогої машини; виверти з оформленням європротоколу ДТП поза місцем події; підставний збитий пішохід зі своїми ж свідками на місці. Але винаходи не стоять на місці, і шахраї продовжують винаходити нові способи розлучення автомобілістів. Щоб вчасно розпізнати автопідстави, слід знати на що звертати увагу. UBR.ua вирішив розпитати юристів про найпоширеніші шахрайських схемах на українських дорогах і способи їх уникнення.

1. Стрибок пішохода на машину Тут все просто - автомобіль жертви під'їжджає до наземного переходу, пропускає пішоходів, а коли всі перейшли і авто знову починає рух, під колеса раптово стрибає шахрай. Прикидається, що його збили і валяється перед капотом. Тут як тут з'являються підставні свідки, які бачили, як його «збили». І починається вимагання коштів для вирішення справи. Часто, шахраї паркують свою машину прямо перед переходом, щоб закрити водієві огляд тротуару, на якому вичікує підставний пішохід. «Дуже часто, головний персонаж представляється співробітником правоохоронних органів і погоджується розійтися мирно, якщо йому оплатять, наприклад, ремонт розбитих елітних годинників», - розповів UBR.ua партнер ЮК «Наказ» Арсеній Салалайко.

2. Підстава власного авто Ще одна з дуже поширена підстава найчастіше використовується в погану погоду. У ній також немає нічого хитрого: автомобіль здійснює обгін, підрізає авто і різко зупиняється перед жертвою. Та, не встигнувши зорієнтуватися і загальмувати (при цьому порушивши пункт 13.1 ПДР - не дотримання безпечної дистанції), врізається в «підставний» автомобіль. Далі виходить злий водій і починає «пресувати» водія. Як зауважила нам адвокат ЮК «Де-юре» Алена Берназ, тут ситуація ускладнюється тим, що жертва такого розлучення формально порушує пункт 13.1 ПДР - не дотримання безпечної дистанції, і шахраї неодмінно будуть тиснути на цей факт.

3. ДТП з дорогим автомобілем У цій методиці підхід шахраїв більш хитромудрий. Автомобіль представницького класу слід за вами впритул, потім ви чуєте удар по корпусу своєї машини. Зазвичай пасажир автомобіля шахраїв кидає якийсь предмет в бампер вашої машини. Якщо жертва зупиняється, вибігає кілька людей з претензіями і криками, що їм пошкодили автомобіль. При створенні штучного ДТП, шахраї умовляють жертву виїхати з місця аварії в тихіше місце і оформити всі по європротоколу. Причини придумують різні: тиснуть на жалість, сплячий дитина в машині і т.д. «Після того як учасники ДТП залишили місце події, шахраї повідомляють своїй жертві, що сума збитків становить понад 50 тис. Грн. і в такому випадку, необхідно викликати поліцію. Але роблять акуратний акцент на тому, що за залишення місця ДТП, позбавляють прав на термін до 1 року. І жертви шахраїв, зазвичай, легко погоджуються віддати шахраям всі гроші », - говорить Арсенія Салалайко.

4. Збитий дитина на парковці Цю методику шахраї використовують в основному на парковках супермаркетів. Ви виходите з магазина, сідайте в автомобіль і починаєте здавати назад. У цей момент чуєте глухий удар ззаду. Виходьте, а під колесами підліток в несвідомому стані. «До вас тут же підлітає умовний« дідусь »збитого з криками, що ви наїхали на дитину. Той лише трохи піднімається, тримаючись за голову, і дуже натурально зображує покаліченого. А його «родичі» пропонують вирішити питання по-хорошому, не викликати поліцію, а дати грошей на лікування », - розповіла Олена Берназ.

5. Поступися дорогою У цій схемі беруть участь дві машини шахраїв. Ви рухаєтеся по лівому ряду, ззаду вас наздоганяє автомобіль починає сигналити і моргати фарами, щоб поступилися дорогою. Ви починаєте перебудовуватися правіше і в цей момент другий автомобіль, що знаходиться в «мертвій зоні», чіпляє вас в правий борт. Зрозуміло, що перший автомобіль їде, а другий просить вас зупинитися на узбіччі. Подальші дії шахраїв очевидні.

6. Поступися дорогою-2 (з наждачним папером) Схема та ж, що і в першому випадку, тільки на цей раз обійдеться без реального ДТП. У машину жертви просто кинуть пляшкою, щоб ви почули звук удару. Після того, як ви виконаєте істеричні вимоги шахраїв зупинитися, один із зловмисників буде вас відволікати, інший завдасть «потертості» наждачним папером в потрібних місцях. «Як правило, якщо жертва шахраїв згадує про страхову компанію, мовляв, вони все компенсують, шахраї тут же їдуть. Оскільки для них це ризик бути розкритими », - зауважив Арсеній Салалайко.

7. Підставляючи задній бампер (задній хід) Існує ще один варіант підставити машину. Простий, але ефективний. Шахраї включають задній хід (або просто скочуються назад) і в'їжджають вам в передній бампер, наприклад, на світлофорі. Потім виходять і починають звинувачувати вас у скоєнні ДТП і пропонують вирішити питання по-хорошому, не викликаючи поліцію.

8. Спортсмен В цьому випадку, автомобіль жертви під'їжджає до пішохідного переходу, на узбіччі чекають двоє молодих людей, які, начебто, не збираються переходити дорогу. Однак, як тільки ви починаєте перетинати перехід, вони різко починають йти і злегка б'ють чимось автомобіль. Потім жертву починають звинувачувати, ніби щойно вона переїхала ногу крутому спортсмену, у якого скоро дуже важливе змагання, з дуже великим гонораром. Зрозуміло, тепер він не зможе в ньому брати участь через травму. І знову жертві пропонують вирішити питання по-хорошому, не викликаючи поліцію.

Нові підстави Нещодавно в Україні з'явилася ще одна, зовсім нова методика. Правда, розрахована вона більше на водіїв великовантажних автомобілів. Шахраї розставляють по узбіччях дороги манекени, яких при проїзді автомобіля шахрай мотузкою витягає під колеса. Водій же вважає, що збив саме людини. Подальші події розгортаються по одному з двох сценаріїв: Якщо водій гальмує і виходить оглянути місце події і потерпілого, шахраї швидко обчищають кабіну вантажівки, несучи все цінне. Якщо ж шокований водій продовжує рух, шахраї починають гонитву з вимогою зупинитися. Коли жертва зупиняється, починають їй загрожувати свідками і вимагають гроші за «мовчання». Все більше популярна схема, коли в незручному для об'їзду місці ставлять дорогу іномарку із заздалегідь нанесеною подряпиною, пом'ятим бампером або тріснутим бічним дзеркалом. Жертву вибирають ретельно, і часто вибір падає на жінку на престижній машині. У момент, коли вона намагається об'їхати перешкоду, шахрай кидає щось легке в автомобіль жертви. Більшість водіїв на цей звук не реагують, але після цього «потерпілий» наздоганяє свого «кривдника» і пред'являє йому претензії. При цьому шахрай переконливо оперує статтями законів і пунктами ПДР, звинувачуючи, що ви покинули місце ДТП і за рішенням суду будете позбавлені водійських прав, але якщо ви заплатите, то можна розлучитися мирно. «Вибирають жертв на пристойних, але не дуже дорогих іномарках, так як жертва повинна бути досить наївна, щоб її можна було залякати і в той же час у неї повинно бути достатньо грошей, щоб могла розрахуватися. Рідко шахраї працюють з жертвами, коли в салоні крім водія ще кілька людей. Зайві свідки ні до чого, тим більше залякати одну людину набагато легше », - розповіла нам Олена Берназ.

Як віднадити шахраїв Щоб не стати жертвою автоподстав, перш за все в подібних випадках юристи радять дзвонити 102. Поки поліція їде до місця мнимого ДТП, потрібно заручитися підтримкою свідків (добре, якщо вони є). Запитати, що вони бачили, і обов'язково взяти номери їх телефонів. Ще водіям радять не шкодувати грошей на відеореєстратори. У подібних випадках відеозапис може служити доказом вашої невинності. Часто шахраї, дізнаючись, що їх записав відеореєстратор, їдуть, навіть не дочекавшись приїзду поліції. «У будь-яких сумнівних ситуаціях на дорозі, діставайте телефон і знімайте все, що відбулося, в тому числі особи учасників ДТП, машини і номера. Навіть оформляючи європротокол, ні в якому разі не залишайте місце ДТП. А так же обов'язково викликайте поліцію на місце події », - радить Арсеній Салалайко.

Джерело: UBR.ua

Читайте також