Перший мільярд гривень: компенсації за пошкоджене житло внаслідок війни в Україні
16:00 06.09.2023
253

За програмою компенсації за пошкоджене житло в результаті бойових дій під назвою "єВідновлення" було виплачено перший мільярд гривень. Про це інформує Міністерство відновлення та тимчасово окупованих територій України.

За повідомленням, уже отримали компенсації в рамках цієї програми 12,146 громадян України, які зазнали збитків у житловому фонді через обстріли та військові дії Росії. Загальна сума виплат становить понад мільярд гривень, які будуть використані на ремонт пошкоджених квартир і будинків.

Загалом понад 41 тисяча громадян подали заявки на отримання допомоги від держави. Найбільше заявок надійшло від тих місць, які були окуповані або знаходилися неподалік від кордону з Росією.

Кілька провінцій лідирують за кількістю поданих заявок і отриманих компенсацій:

  1. Харківська область - 7 тисяч заявок.
  2. Ірпінська область - 3 тисячі заявок.
  3. Ізюмська область - 1,6 тисячі заявок.
  4. Миколаївська область - 1,3 тисячі заявок.
  5. Балаклійська область - 1,3 тисячі заявок.

Віцепрем'єр з питань відновлення та міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України, Олександр Кубраков, підкреслив, що весь процес, включаючи подачу інформаційних повідомлень та безготівкові виплати, максимально цифровізований. Інструкції для комісій місцевих органів прописані в Постанові та обмежені чек-листом, що визначає вартість робіт та будівельних матеріалів. У разі виникнення питань або проблем, заявники можуть завжди звернутися до Урядового контактного центру, набравши номер 1545.

Варто зауважити, що понад третина (35%) осіб, які взяли участь у програмі "єВідновлення", старше 60 років. Найстаршим одержувачам допомоги належать три жінки віком 97 років з Київщини та Миколаївщини.

Також, більшість коштів (75%) витрачено на будівельні матеріали, закуплені в невеликих місцевих магазинах, і будівельні роботи, замовлені у фізичних осіб-підприємців.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також