Понад 60% українців не готові вийти на протест – опитування
17:31 13.01.2022
252

В Україні зменшилася кількість людей, які готові вийти на масовий протест. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Так, найнижчий рівень готовності до участі в акціях протесту спостерігається на сході держави — 69,8% не готові. Водночас найвищий рівень готовності на території Центральної України — 58% не готові брати участь в акціях протесту. Своєю чергою, на півдні — не готові 66,7% громадян, а на заході — 65,4%.

У контексті гендерного розподілу: 66,8% опитаних жінок не готові брати участь у будь-яких протестах, серед чоловіків — 59,9%.

Окрім цього, дані опитування свідчать про те, що рівень готовності до протестів у міського населення вищий, ніж у сільського — 34,5% проти 27,9%.

Серед різних видів протестів найбільша різниця спостерігається у готовності до участі у виборчій кампанії (міське населення – 16,8%, сільське населення – 13,8%) та участі у санкціонованих мітингах та демонстраціях (міське населення – 12,6%, сільське населення – 8,6%), в інших значущих розбіжностей не виявлено.

Опитування проведено методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням).

Опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, окрім тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Так, у Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також