Реклама «нижче поясу»: як боротися з сексизмом в рекламі
18:08 15.02.2021
258

«Зі мною твердіє», «Розмір важливий? Зміни свого чахлика», «Сосну в подарунок», «Я дала твоєму сусіду безкоштовно», – реклама, за допомогою якої в Україні продають бетон, квартири, інтернет. І хоча кількість сексизму в рекламі  реклами суттєво зменшилась на телебаченні, на білбордах та в мережі її кількість не змінилась.

Народні обранці вирішили боротися з тими, хто досі продає керамічну плитку за допомогою жіночих грудей.

OBOZREVATEL з'ясував, кого і як планують карати законопроектом щодо протидії дискримінації за ознакою статі та чи достатньо одного документа для зміни стереотипів у суспільстві.

Як регулюється в Україні реклама «нижче пояса»

Ще 2011 року ринок реклами й громадянське суспільство розробили Стандарт недискримінаційної реклами за ознакою статі. Проблему підсилення гендерних стереотипів у рекламі визнали й під час складання Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року.

Щороку зростає і кількість судових справ, а 2019 року рекламодавці сплатили більш як 2 млн грн штрафів. Проте через відсутність чіткої термінології відбувається неоднозначне тлумачення дискримінаційної реклами судами.

Що передбачає новий законопроект

Пропонується прописати в законодавстві поняття «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі». А до другого читання нардепи планують скоригувати штрафи, щоб це не мало вигляду наступу на бізнес, а лише вводило справедливе покарання.

Виконуй закон, або плати: якою буде відповідальність

Автори законопроекту головними змінами вважають не підвищення покарань, а введення термінології для доказовості. Тому відповідальність планують посилити лише за повторні порушення.

Тож після ухвалення документу у тримісячний термін вся реклама має бути приведена у відповідність до закону.

Читайте також